4.11.12

Επειδή απεργία δεν γίνεται μόνο στην Αθήνα...


Δράσεις, αλλά και απεργοσπασία στην περιφέρεια

Ρεπορτάζ συναδέλφων για τις κινητοποιήσεις εκτός των αθηναϊκών τειχών.

Μπορεί η απεργία της περασμένης Τετάρτης να προκηρύχτηκε ξαφνικά, όσο αιφνιδιαστικά κατατέθηκε και η τροπολογία Στουρνάρα, όμως κατόρθωσε να... απλωθεί παντού.
Οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί και τεχνικοί στα ΜΜΕ της Λέσβου, κατέλαβαν στο πλαίσιο της απεργίας την Τετάρτη 1η Νοέμβρη το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, από το Σωματείο ΜΜΕ Λέσβου και την ΕΣΗΕΠΗΝ, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απέσπασαν ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τάσσεται υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Ωστόσο δεν έλειψαν τα κρούσματα απεργοσπασίας. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Πατρίς» του Πύργου κατά την ημέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, προχώρησε στην έκδοση απεργοσπαστικού φύλλου δίχως επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Αντίστοιχη καταγγελία εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών της Θεσσαλίας (ΕΣΗΕΘΣΕ), όπου αναφέρεται σε γνωστούς και συνήθεις απεργοσπάστες, υπηρέτες και προπαγανδιστές των μνημονιακών πολιτικών.
«Κάποιοι που παριστάνουν τους δημοσιογράφους κοροϊδεύοντας τον κόσμο ότι δήθεν προσφέρουν αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση από τις εκπομπές τους σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα της απλήρωτης εργασίας, ανέλαβαν πρόθυμα το ρόλο του υπηρετικού απεργοσπαστικού μηχανισμού που τους ανέθεσαν οι εργοδότες τους», αναφέρει η καταγγελία της ΕΣΗΘΣΕ και τους παρουσιάζει:
«Στο Ράδιο ΒΕΡΑ του Βόλου, οι ηχολήπτες πρωινής βάρδιας και ένας καθηγητής του Δημοσίου, δήθεν δημοσιογράφος, μόνιμος απεργοσπάστης στις δημοσιογραφικές κινητοποιήσεις, ανέλαβαν να κάνουν «ενημερωτικές» εκπομπές στη θέση των δημοσιογράφων που απεργούσαν.
Στην τηλεόραση του ASTRA μία δήθεν «ρεπόρτερ» και «τηλεσχολιάστρια» από τη Λάρισα ανέλαβε στην πρωινή ζώνη το ρόλο της υποκατάστασης των απεργών δημοσιογράφων.
Από κοντά και ορισμένοι εκδότες που έχοντας επιβάλλει καθεστώς ομηρίας και εκβιαστικής εργασίας στις εφημερίδες τους, με εκ περιτροπής απασχόληση, περικοπές μισθών, απολύσεις και καταβολές «έναντι», κυκλοφόρησαν τα φύλλα τους.
Οι γνωστοί για την απεργοσπαστική τους τακτική εκδότες των εφημερίδων ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ της Καρδίτσας, ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Τρικάλων και ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ της Λαμίας, για μία ακόμη φορά αγνόησαν τον αγώνα των δημοσιογράφων για την αξιοπρεπή εργασία τους και για το δικαίωμα του κοινού στην έντιμη ενημέρωση και κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα».

Οι εργαζόμενοι της ΕΤ3 ζητούν απεργιακή εκπομπή

Η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης που κήρυξαν ΕΣΗΕΜΘ – ΠΟΣΠΕΡΤ αποφάσισε ένα διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ζητάμε από την διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3 την μετάδοση απεργιακής εκπομπής κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

2. Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης, χειραγώγησης και ελέγχουδελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών

3. Ενώνουμε την φωνή μας στην προσπάθεια για αυτόνομη και απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ3 στον βαθμό που καθορίζεται από την ύπαρξη της διοικούσας επιτροπής και διαρκούς χρηματοδότησης. Επίσης διεκδικούμε την διατήρηση του καθεστώτος ανεξαρτησίας και δεοντολογικής επάρκειας στον δημόσιο λόγο που εκφράζεται από τους συντελεστές του προγράμματος της ΕΡΤ3

4. Διαρκής επιδίωξή μας θα είναι η ΕΡΤ3 να αποτελεί ζωντανό κύτταρο επικοινωνίας και αξιόπιστης ενημέρωσης των πολιτών με προσήλωση και σεβασμό στους κανόνες, αλλά και ταυτόχρονα και στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας.

greektv-com.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: