23.11.12

Ο βαρύς χειμώνας των ελεύθερων επαγγελματιών

Του Γιώργου Λαμπράκη
Πραγματική θηλιά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και στη Μαγνησία αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν και...
τα 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ολόκληρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με αφανισμό επειδή οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ.
Χθες το πρωί έγινε μια δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της τοπικής υπηρεσίας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, με συμβολικό χαρακτήρα και τη συμμετοχή όλων σχεδόν των κλάδων των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής. Από εμπόρους και ιδιοκτήτες φορτηγών, μέχρι περιπτερούχους και μικροπωλητές λαϊκών αγορών. Όλοι οι προαναφερόμενοι εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων που βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο, μετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόγνωσης και απελπισίας. Οι οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα έχουν αρχίσει και σωρεύονται τα τελευταία χρόνια που βαθαίνει η οικονομική κρίση, και η ύφεση στην αγορά έχει παρασύρει τα πάντα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε βασικές λειτουργικές ανάγκες όπως τα ενοίκια, η Εφορία και οι μισθοί των εργαζομένων. Από πού να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, που φτάνουν και τα 800 ευρώ το δίμηνο, όσο δηλαδή ένας ολόκληρος μισθός! Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει ξεκινήσει την αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων προς τους ασφαλισμένους του, ζητώντας την εξόφληση των οφειλόμενων διαφορετικά απειλεί ακόμη και με κατασχέσεις.

Μπροστά λοιπόν στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφάσισαν να αντιδράσουν και μάλιστα μαζικά και δυναμικά. Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις εντός των επομένων ημερών τότε οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και οι αποκλεισμοί των γραφείων του ΟΑΕΕ θα λάβουν μόνιμη μορφή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του οργανισμού και την εξυπηρέτηση των μελών του.
«Πάγωμα» των οφειλών για μια διετία και ρυθμίσεις για την εξόφληση των ποσών που έχουν σωρευτεί τα τελευταία χρόνια, είναι τα βασικά αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών που δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Το γεγονός ότι η συμμετοχή στη χθεσινή κινητοποίηση ήταν μαζική και υπήρχε εκπροσώπηση από όλους τους κλάδους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο αγώνας που αναμένεται να ξεκινήσει μετά από λίγες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες που βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση και δεν έχουν και πολλά να χάσουν, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συγκρουστούν για να περισώσουν ό,τι μπορούν. Ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος των τελευταίων δεκαετιών και όσες επιχειρήσεις αντέξουν και δεν βάλουν λουκέτο θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Με την αγορά νεκρωμένη, τις τράπεζες να έχουν κλείσει προ πολλού τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης και τους καταναλωτές να σκέφτονται να ξοδέψουν έστω και λίγα ευρώ, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχής για έναν κλάδο που άλλοτε χαρακτηριζόταν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και σήμερα έχει απαξιωθεί και πασχίζει να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον, τουλάχιστον εχθρικό για τη επιχειρηματικότητα...

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: