28.11.12

Σύσκεψη των τριών για την επανεκκίνηση της οικονομίας...


Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση πραγματοποιείται στις 10 το πρωί, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη νέα απομείωση του χρέους. Παράλληλα, ο...
Πρωθυπουργός μαζί με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα εξετάσουν το θέμα του ανασχηματισμού, που τοποθετείται μετά την πρώτη εκταμίευση της δόσης και στη 1 το μεσημέρι συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσει αφενός η υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν αφετέρου η προσπάθεια για ανάκαμψη και αναπτυξιακή πορεία.

Μετά τα αισθήματα ανακούφισης των πρώτων ωρών, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει με πολύ προσοχή τα επόμενα βήματα και τώρα στρέφει την προσοχή του στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί, καθώς τα εμπόδια παραμένουν πολλά.

Ωστόσο, στην δύσκολη μάχη για να επέλθει η συμφωνία και η απόφαση του Eurogroup, δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.

Δεν ήταν τυχαία και η δημόσια θετική αναφορά του Πρωθυπουργού στους κυβερνητικούς του εταίρους Βενιζέλο και Κουβέλη για τη στήριξη που είχε και με τους οποίους ήταν σε ανοικτή γραμμή κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η σύσκεψη των αρχηγών αναμένεται να γίνει στη σκιά της άποψης που εξέφρασε το χθες μεσημέρι της Τρίτης ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογραμμίζοντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων, να υπάρξει κουλτούρα κυβέρνησης συνεργασίας και, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ να καταστεί ισότιμος εταίρος.

Η πορεία της κυβέρνησης δεν προβλέπεται ευθύγραμμη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ενώ υπάρχουν ανοικτά ζητήματα προς επίλυση στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η στρατηγική της τρικομματικής κυβέρνησης και θα αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος με τον ανασχηματισμό που είναι προ των πυλών και πλέον θα συζητηθεί επί της ουσίας, αν και δεν πρόκειται να υπάρξει ονοματολογία.

Δεν αποκλείεται στη σύσκεψη να αποσαφηνιστούν η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της 9μελούς επιτροπής με τους εκπροσώπους των τριών κυβερνητικών εταίρων, που θα αναλάβει την ευθύνη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου με στόχο να αποτρέπονται αιφνιδιασμοί, όπως είχε συμβεί με τον νόμο περί ιθαγένειας.

Επίσης θα συζητηθεί και το πώς θα κινηθεί η τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή κατά την συζήτηση την Πέμπτη επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ή όχι της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup, ενώ θα δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, καθώς το κρίσιμο στοιχείο - και το αναγνωρίζει και ο ίδιος - είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: