10.11.12

Ψάχνουν νέο… μαντρί! ...

www.iapopsi.gr
Δεν κατάφεραν να σχηματίσουν καν (ομοιογενή) κοινοβουλευτική ομάδα. Οι διαγραφέντες μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές έφτασαν μεν τους 11, αλλά εκείνα που τους χωρίζουν είναι περισσότερα από εκείνα που τους ενώνουν.
Επτά από το ΠΑΣΟΚ, τρεις από τη Ν.Δ. και...
ένας και μοναδικός από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτή είναι η ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών που από τις εκλογές του Ιουνίου μέχρι και προχθές βγήκαν από τα κομματικά… μαντριά και τώρα αναζητούν την επόμενη πολιτική «στέγη» τους. Δυνητικά θα μπορούσαν να κινηθούν ως μια ομάδα, μιας και συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα. Μόνο που οι πολιτικές τους επιλογές είναι εντελώς διαφορετικές.

Δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες αυτή η ιδιαίτερη ομάδα του Κοινοβουλίου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς δύο βουλευτές νιώθουν πολύ στενάχωρα μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά και τέσσερις περίπου εκτός... των νερών τους στο ΠΑΣΟΚ. Μέχρι όμως να επαληθευτεί αυτό, οι σημερινοί ανεξάρτητοι σχεδιάζουν προσεκτικά το επόμενο βήμα τους.

Αν εξαιρέσει κανείς τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος επέλεξε ο ίδιος να βγει από το «πράσινο μαντρί», οι υπόλοιποι έξι πρώην πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Και τώρα όμως τι; Κάποιοι από αυτούς ήλπιζαν πως σύντομα θα κάνει την κίνησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να αποκτήσουν και πάλι ενεργό ρόλο. Μόνο που ο πρώην υπουργός τούς χάλασε τη… δουλειά, μεταθέτοντας την όποια δράση του για μετά την εκταμίευση της δόσης, έτσι ώστε να μην πυροδοτήσει (όπως είπε) πολιτικές εξελίξεις που πιθανόν θα προκαλούσαν αναταραχές στη χώρα. Μέχρι τότε θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Άλλοι θεωρούν πως αργά ή γρήγορα (και σίγουρα, όπως λένε, πλησιάζοντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ) ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα τους καλέσει να επιστρέψουν σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την παράταξη. Πόσο πιθανό όμως είναι ένα τέτοιο σενάριο; «Έως και καθόλου», λένε εκείνοι που γνωρίζουν τις ιδιοτροπίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μόνη και έρημη η ευνοημένη του Γιώργου Παπανδρέου, Άντζελα Γκερέκου, από την πλευρά της ελπίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα φροντίσει για εκείνη ώστε να αποκατασταθεί στην παράταξη καθώς, όπως σημείωνε πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά της, «την ενδιαφέρει να συνεχίσει την παρουσία της στην πολιτική σκηνή». Υπενθυμίζεται ότι η Κερκυραία πολιτικός ήταν ίσως η πιο ευνοημένη από τον πρώην πρωθυπουργό –κάνοντας κι εκείνη τα αδύνατα δυνατά για να μην τον εκθέσει…– μέχρι που έσκασε το φορολογικό σκάνδαλο με τον Τόλη Βοσκόπουλο που οδήγησε στην παραίτησή της για λόγους ευθιξίας.

Ο μεγάλος χαμένος…

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγεται ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ενώ πρώτα ψήφισε τα μέτρα υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά ανεξαρτητοποιήθηκε ετοιμάζοντας βαλίτσες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον δρόμο του όμως βρήκε τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος του το ξέκοψε αφήνοντάς τον στο κενό.

Τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν αποκλείεται να πλησιάσει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε οριστική ρήξη με την ηγεσία του κινήματος και αναζητά στελέχη να περνούν τον λόγο του προς τα έξω. Το πρώτο χτύπημα έκανε την Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι ηγετικές ομάδες από το 2009 μέχρι και σήμερα κώφευαν. Όσοι χάραξαν και υλοποίησαν πολιτικές, ακολούθησαν μονότονα τον δρόμο που τους έδειξαν οι δανειστές. Συντρίμμια η χώρα, κουρέλια το ΠΑΣΟΚ. Το μίκρυναν, το προσάρμοσαν στα δικά τους πολιτικά μέτρα. Και το έφεραν ένα βήμα πριν το οριστικό πολιτικό του τέλος».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί και ο Γ. Παπανδρέου πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Τέλος, άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο πρώην «γαλάζιος» και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης, ένα στέλεχος που εμπιστεύθηκε ο Αντώνης Σαμαράς για να καταλήξει να τον διαγράψει για ένα... «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμοι για όλα

Σε τέσσερα μέτωπα στρέφει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν για κάθε ενδεχόμενο. Στόχος είναι να κλείσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες αλλά και υπερβολές (π.χ. Ζωή Κωνσταντοπούλου), να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να φτάσει πάνοπλος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Δεκέμβριο, να δημιουργηθούν οι κλαδικές και τέλος να πιέζει καθημερινά την κυβέρνηση ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές!

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως πλέον είναι η καταλληλότερη στιγμή για να πιέσουν για εκλογική αναμέτρηση, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως στη δύση της. Εκτιμούν δε πως η δόση δεν θα δοθεί στη χώρα πριν από τις αρχές του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση και, κατά συνέπεια, η τρόικα εσωτερικού θα απογυμνωθεί από επιχειρήματα. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν πως «δεν περιμένουμε τη δόση για να τα καταφέρουμε», καθώς μήνες τώρα η χώρα αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της χωρίς εξωτερική βοήθεια. Συμπληρώνουν πως η δόση δεν έρχεται για τα ταμεία του κράτους, αλλά για τους δανειστές και τα συμφέροντά τους. Κατά συνέπεια, θα έρθει όταν κρίνουν πως είναι απαραίτητο…

«Η αντίστροφη μέτρηση για την απαξιωμένη και απομονωμένη μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει(...). Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα καταρρεύσει μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν υπό το βάρος της αποτυχίας του και των λαϊκών αντιδράσεων», είναι η πιο χαρακτηριστική δήλωση που περιγράφει και τις επόμενες κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Κουμουνδούρου δίνουν μεγάλη σημασία στον Απόδημο Ελληνισμό και βρίσκεται στην τελική φάση σχεδιασμού πρόγραμμα παρεμβάσεων στο εξωτερικό. Ήδη αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ιδρυτική συνέλευση «ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: