23.11.12

«Ασπιρίνες» ...

Την καθημερινότητα των ανθρώπων πίσω από τις στατιστικές φώτισε το ευρωπαϊκό συνέδριο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών που πραγματοποιήθηκε χθες από ελληνικές και πανευρωπαϊκές οργανώσεις και φορείς (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΕCDN, Εurofound, ΠΟΜΕΚ, Περιφέρεια Αττικής).



Με... ολοήμερα σεμινάρια και ομιλίες εκπρόσωποι από 10 ευρωπαϊκές χώρες αντάλλαξαν εμπειρίες, σε ζητήματα πρόληψης, συμβουλών, πτώχευσης και ρύθμισης χρεών των καταναλωτών.



«Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε νέες λύσεις, αλλά να εφαρμόσουμε υπάρχουσες που δεν γνωρίζουμε», επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Υπερχρέωση Ηans Grohs.



Την ανάγκη βελτίωσης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά 3836/10, γνωστού ως νόμου Κατσέλη, εντόπισαν όλοι οι ομιλητές, με βασικά προβλήματα τη μακροχρόνια εκκρεμοδικία υποθέσεων, που εκδικάζονται ώς και οχτώ χρόνια μετά την αρχική αίτηση και το εξαιρετικά μικρό ποσοστό επιτυχημένων εξωδικαστικών συμβιβασμών: Από τις περίπου 40.000 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, μόλις πέντε έχουν θετική έκβαση.



Μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες προανήγγειλε ο γ.γ. Καταναλωτή του υπ. Ανάπτυξης Γ. Στεργίου: Τετραετία διευκόλυνσης κατά την οποία ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους, με επιτόκιο 1,5% και δόση που δεν θα ξεπερνάει τα 200 ευρώ, για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ.



Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα μικρότερης δόσης, αν η τοκοπληρωμή ξεπερνάει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, και μηδενική καταβολή για ανέργους με αποδεδειγμένα μηδενικά εισοδήματα.



Την ανεπάρκεια των ρυθμίσεων καυτηρίασε ο δικηγόρος Δ. Σπυράκος, πρώην γ.γ. Καταναλωτή και αρχιτέκτονας του νόμου Κατσέλη: «Είναι σαν να κάνεις πετάλι σε ποδήλατο χωρίς αλυσίδα», είπε, θεωρώντας απαραίτητη την προσαρμογή των ενυπόθηκων απαιτήσεων των τραπεζών στις πραγματικές αξίες του ακινήτου, ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια.



«Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν όλη την ένταση που βιώνουν οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίδου: Ενας στους πέντε καθυστερεί τουλάχιστον τρεις μήνες να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου, ενώ τις δόσεις καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών καθυστερεί ένας στους τρεις.



Την ασφυξία των νοικοκυριών, σε συνθήκες ήδη υψηλής ανεργίας και φτώχειας που αφορά πάνω από 21%, εντείνουν οι συνεχείς μειώσεις μισθών (20-30%, σύμφωνα με την ΤτΕ).



Ως αιτίες του υπερδανεισμού κατονομάστηκαν οι πολιτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων, με καταιγιστικές συχνά παραπλανητικές διαφημίσεις, άκριτη χορήγηση πιστώσεων, αδικαιολόγητα υψηλά επιτόκια, ελλιπή ενημέρωση, αδιαφανείς και καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις και καταγγελία της σύμβασης ακόμα και σε περίπτωση μικρής καθυστέρησης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: