16.11.12

Σκάει γαλλική βόμβα στις αρχές του νέου έτους. Η Μέρκελ ακούει;

Και τώρα η Γαλλία. Μπορεί όλοι να ασχολούμαστε με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και να περιμένουμε να «σκάσει» η ιταλική οικονομία, όμως, το πρόβλημα είναι η γαλλική οικονομία. Η οποία αν σκάσει θα διαλύσει οριστικά και αμετάκλητα την Ευρωζώνη. Το άρθρο του...
συντηρητικού βρετανικού περιοδικού Economist, το οποίο όμως διαβάζεται από εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, βάζει στο τραπέζι το πραγματικό πρόβλημα. Η Γαλλία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης. Σύμφωνα με το κεντρικό άρθρο του περιοδικού: «Ο κ. Ολάντ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να απενεργοποιήσει τη βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης». Και συνεχίζει: «Εδώ και χρόνια η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας υποχωρεί συνεχώς έναντι της Γερμανίας, με την τελευταία να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

«Η Γαλλία αντίθετα, χωρίς πλέον το περιθώριο της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, έχει στραφεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών και του χρέους της». Κι ενώ άλλες χώρες, κατά τον Economist, προσπαθούν να μειώσουν τον δημόσιο τομέα τους, το γαλλικό Δημόσιο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνοντας το 57% του ΑΕΠ. Και όχι μόνο: «εξαιτίας της αδυναμίας της να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 1981, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έχει αυξηθεί από το 22%, πάνω από 90% σήμερα».

«Αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα έχει επιδεινωθεί. Οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τις υπερβολικά άκαμπτες εργασιακές σχέσεις, τις ρυθμίσεις αγοράς-προϊόντος, αλλά και τις υψηλότερες κοινωνικές εισφορές στην Ευρώπη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέες επιχειρήσεις είναι σπάνιες. Η Γαλλία διαθέτει λιγότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις σημερινές μηχανές οικονομικής ανάπτυξης, από τη Γερμανία, την Ιταλία ή τη Βρετανία. Η οικονομία έχει μείνει στάσιμη, ενδέχεται να πέσει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο και να μην αναπτυχθεί καθόλου τον επόμενο χρόνο. Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού και πάνω από το 25% των νέων είναι άνεργοι. Το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών έχει εκτοξευθεί και από ελαφρώς πλεονασματικό το 1999, έχει γίνει από τα μεγαλύτερα της ευρωζώνης. Με λίγα λόγια, πολλές από της επιχειρήσεις της Γαλλίας δεν είναι ανταγωνιστικές και η κυβέρνηση ζει πέρα από τις δυνατότητές της».

«Η κρίση μπορεί να χτυπήσει ακόμα και στις αρχές του νέου έτους», υποστηρίζει το περιοδικό.

Θα διαβάσει άραγε η Μέρκελ το περιοδικό την Παρασκευή; Διότι αν το κάνει θα καταλάβει πόσο λάθος πολιτική εφάρμοσε με πειραματόζωο την Ελλάδα. Ή θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής και αντιμετώπιση του προβλήματος με πραγματικά όπλα ή ας αφήσει η Γερμανία την Ευρώπη να καταρρεύσει. Τα πράγματα είναι απλά. Τώρα ακόμη «μαζεύεται» η κατάσταση, αργότερα δε θα μπορεί να το κάνει.

Κι ελπίζουμε να δοθεί η συνολική λύση για όλους. Αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι που η Ελλάδα δεν έχει πεταχθεί έξω από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται...
 http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: