11.11.12

«Εκανα το χρέος μου, κάντε το δικό σας»..

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες πως «τώρα σειρά έχουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».
Το δύσκολο στοίχημα να πείσει στο.. εσωτερικό της χώρας, πολίτες αλλά και κόμματα, ότι η μετρολογία έλαβε τέλος και πως ήρθε η ώρα για πολιτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας έχει μπροστά του ο Αντ. Σαμαράς.

Ωστόσο, πριν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής, έχει μπροστά του ακόμη ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο προκειμένου να πετύχει την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. πριν εκπνεύσει ο Νοέμβρης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αποδίδουν τις διφορούμενες δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων στην ανάγκη διαχείρισης των μετώπων που έχουν στο εσωτερικό των χωρών τους. Οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας θα έχουν από απόψε το βράδυ ακόμη ένα «όπλο» στις συζητήσεις τους με τους δανειστές της χώρας: πρόκειται για την ευρεία πλειοψηφία με την οποία θα εγκριθεί, εκτός δραματικού απροόπτου, ο προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα μετάσχει αύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα πάρει ακόμη μια θετική δήλωση από τους ομολόγους του, γεγονός που θα θεωρηθεί -από την κυβέρνηση- ως προάγγελος για την εκταμίευση της δόσης. Μια ημέρα μετά, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τηρήστε τη συμφωνία»
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς στο περιθώριο της εκδήλωσης και συγκεκριμένα στις συναντήσεις του με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της, τηρώντας απαρέγκλιτα τη συμφωνία με τους δανειστές της» και πως «τώρα σειρά έχουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».
Ακόμη, θα απορρίψει κάθε ενδεχόμενο η δόση να δοθεί τμηματικά ή να δοθεί μέσω ειδικού - δεσμευμένου λογαριασμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα «φέρει» από τις Βρυξέλλες το θετικό μήνυμα ότι «όλα θα γίνουν όπως έχουν συμφωνηθεί αρχικά», δηλαδή η δόση θα δοθεί ενιαία και εντός του Νοέμβρη.

Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ακόμη ένα «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη ότι υπήρξαν ανταλλάγματα στα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και τώρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στη χώρα.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στόχος του είναι να υπογραφούν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και παράλληλα να συζητήσει θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι εάν υπάρξει η πρώτη μεγάλη κίνηση από το εξωτερικό, τότε θα «ξεκλειδώσουν» ουσιαστικά και άλλες επενδύσεις, καθώς θα ξεπεραστεί το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί ως προς την πορεία της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, δε, η επίσκεψή του στο Κατάρ θα στείλει και το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει ατζέντα και από την περίοδο της λιτότητας περνά σταδιακά στην περίοδο της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Ντόχα ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μόσχα αλλά και το Πεκίνο, καθώς θεωρεί ότι η Ρωσία και η Κινά είναι σημαντικοί «παίκτες» στο επενδυτικό «παιχνίδι» και θα μπορούσαν αυτήν την ώρα να συνεργαστούν αποτελεσματικά με την Ελλάδα σε πολλά πεδία.

Γιάννης Στουρνάρας
Βάζει τον πήχη στα 36,5 δισ. για φέτος

Δεν αλλάζει η στρατηγική για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι τα χρήματα να αποδεσμευτούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και εντός του Δεκεμβρίου να έρθει και η καθυστερημένη δόση των 5 δισ. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στα παραπάνω συνόψισε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τον κυβερνητικό σχεδιασμό παραπέμποντας για τον τρόπο και τον ακριβή χρόνο καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους εταίρους για όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται περί αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο αποδέσμευσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Στόχος του Γ. Στουρνάρα είναι να εισρεύσουν τα 31,5 δισ. ευρώ άμεσα για να καλυφθούν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και αν χρειαστεί σε έκτακτο Eurogroup τον Δεκέμβριο να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο και για την οποία δεν χρειάζεται έκθεση αξιολόγησης από τη τρόικα η απόφαση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, αφού προβλέπεται από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση. Σχετικά με τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το πιθανότερο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι να μετακινηθεί η εκταμίευσή της για τον Ιανουάριο του 2013.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: