29.11.12

Το μαρτύριο της σταγόνας… για να πληρωθούν...


«Ξεροσταλιάζουν» για μία ακόμη φορά περιμένοντας να πληρωθούν μισθούς που έχουν δουλέψει. Οι 37 καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Βόλου που απασχολούνται μέσω εργολάβου, για μία ακόμη φορά είναι στο ...
«περίμενε».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή
Έχοντας πληρωθεί για το μήνα Αύγουστο, μόλις τον προηγούμενο μήνα, περίμεναν στις 20 Νοεμβρίου να πληρωθούν το Σεπτέμβριο. Άνθρακες όμως ο θησαυρός, αφού έμειναν με άδεια χέρια για μία ακόμη φορά και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν… Κανείς από τους υπεύθυνους της εργολαβίας που έχει αναλάβει με διαγωνισμό την καθαριότητα του Νοσοκομείου Βόλου δεν τους έχει ενημερώσει τι «μέλλοι γενέσθαι» και παραμένουν στα σκοτάδια ανήσυχες και προβληματισμένες, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουν αντίστοιχο πρόβλημα και καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.

Στις 37 καθαρίστριες ουσιαστικά οφείλεται ο μισθός του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και «τρέχει» και ο μισθός του Νοεμβρίου καθώς επίσης και το επίδομα αδείας του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα βέβαια στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενες έχουν δηλωθεί ότι απασχολούνται ως μισθωτοί, αμείβονται όμως με 3,30 ευρώ την ώρα για να εργάζονται 5ωρο αντί 4ωρου που καταγράφεται στις αντίστοιχες καταστάσεις προσωπικού της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ακόμη και οι ίδιες οι καθαρίστριες έχουν τόσο πλέον πολύ μπερδευτεί που ουσιαστικά δεν γνωρίζουν το ακριβές καθεστώς απασχόλησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τομέα της καθαριότητας έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος από εταιρείες - εργολάβους που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των χώρων διάφορων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων στη Μαγνησία.

Οι εργολάβοι μισθώνουν εργάτες και εργάτριες, διαθέτουν μηχανήματα και διάφορα υλικά καθαριότητας και συγκροτούν συνεργεία, τα οποία στέλνουν στους χώρους που έχουν αναλάβει να καθαρίζουν. Οι εργαζόμενοι παρέχουν την εργασία τους μέσα στο ωράριο τους είτε σ’ έναν μόνο χώρο είτε σε περισσότερους. Δεν έχουν σταθερό χώρο εργασίας και μετακινούνται συνέχεια.
Οι επιχειρήσεις - εργολάβοι όπως επανειλημμένως έχει καταγγείλει το ΕΚΒ στο Υπουργείο Εργασίας παραβιάζουν ωμά την εργατική νομοθεσία αναγκάζοντας τους εργαζόμενούς τους με την απειλή της απόλυσης ή της εγγραφής τους στη «μαύρη λίστα» του κλάδου.
Τους υποχρεώνουν πολλές φορές μάλιστα να αμείβονται με τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παίρνουν πολύ λιγότερα, και να υπογράφουν, όταν τους απολύουν, ότι φεύγουν οικειοθελώς, για μην τους δίνουν τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε πολλούς τομείς υποχρεώνονται από την ιδιωτική εταιρία καθαρισμού να υπογράφουν αποδείξεις για αμοιβή μηνιαίως 700 ευρώ, ενώ στο χέρι οι ίδιες πληρώνονται με το ποσό 350 και 400 ευρώ.
Παράλληλα αντί για δύο ρεπό που δικαιούνται παίρνουν μόνο ένα , ενώ Σάββατο και Κυριακή που απασχολούνται τις περισσότερες φορές 6ωρο αμείβονται για λιγότερες ώρες...
taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: