14.11.12

Εισαγγελική έρευνα για τα τρόφιμα στο στρατό...

Eρωτήματα εγείρονται ως προς την ποιότητα φαγητού  που ο Στρατός παρέχει στους στρατεύσιμους...
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» (4.11.2012) με τίτλο «οσμή σκανδάλου με τις προμήθειες τροφίμων στον ελληνικό στρατό» διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Παναγιώτα Φακού.

Το ...
αποκαλυπτικό δημοσίευμα έφερνε στο φως την ύπαρξη μηχανισμού, στον οποίο συμμετέχουν στρατιωτικοί γιατροί και ελεγκτές επιβάλλοντας στο στρατό τους προμηθευτές που οι ίδιοι έχουν ως πελάτες.

Συγκεκριμένα το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει την ύπαρξη μεγάλου κυκλώματος στρατιωτικών γιατρών οι οποίοι έχοντας στήσει έναν πρωτότυπο μηχανισμό κατορθώνουν να επιβάλουν στο Στρατό τους προμηθευτές που οι ίδιοι έχουν ως πελάτες. Πρόκειται για μια υπόθεση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή γνωστών βιομηχανιών, στρατιωτικών κτηνιάτρων και ενός αμφιβόλου ποιότητας και υπόστασης εργαστηρίου ελέγχου (εταιρείας) τροφίμων που στεγάζεται σε ημιυπόγειο διαμέρισμα (;) της πλατείας Μαβίλη.

Όπως αποκάλυπτε το «Πρώτο Θέμα» το συγκεκριμένο εργαστήριο όλως περιέργως, είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Μάλιστα, προχωρά σε εκδόσεις πιστοποιητικών καταλληλότητας σε τρόφιμα με μοναδικό όχημα τη σχέση που έχει κτίσει με τους στρατιωτικούς κτηνιάτρους. Κι αυτό διότι έχοντας στήσει ένα δίκτυο σχέσεων συνεργασίας με στρατιωτικούς γιατρούς, η εταιρεία κατορθώνει να εξασφαλίζει στις βιομηχανίες – πελάτες της άμεση πρόσβαση στους κρίνοντες την ασφάλεια των τροφίμων στο στράτευμα και την εύκολα κατανοητή μεροληψία αυτών. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία λοιπόν συνεργάζονται τέσσερις βαρύνουσας σημασίας για τις αποφάσεις προμήθειας του στρατεύματος κτηνίατροι. Πρόκειται για ανώτερους αξιωματικούς του υγειονομικού του Στρατού Ξηράς.

Οι δύο από αυτούς μάλιστα είναι κι εξουσιοδοτημένοι υπεύθυνοι να υπογράφουν πιστοποιητικά αναλύσεων της εταιρείας εργαστήριο όπως σχετικά παρουσιάζουμε στο έγγραφο που ακολουθεί. Κι αυτό διότι αξιοποιούν το κενό νόμου που υπάρχει και το οποίο επιτρέπει στους στρατιωτικούς κτηνιάτρους να έχουν παράλληλη ιδιωτική εργασία αρκεί φυσικά να τη δηλώνουν στην εφορία. Όμως εδώ είναι που προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά. Κι αυτό διότι οι πελάτες της εταιρείας είναι επιχειρήσεις οι οποίες κυριολεκτικά εξελίσσονται σε μονοπώλια ως προς τις προμήθειες του στρατεύματος εδώ και χρόνια. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος βασίζουν τους τζίρους τους στις προμήθειες. Γνωστό εξάλλου είναι πως η μια εκ των δύο εταιρειών αποτελεί τον μεγαλύτερο αυτή την στιγμή προμηθευτή του Στρατού με μονοπωλιακή σχεδόν σχέση και παρουσία ανά τα στρατόπεδα της χώρας. Κι αυτό διότι η εταιρεία έχτισε τις σχέσεις της μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος επαφών.

Ερωτήματα

Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά: Πώς είναι δυνατό ένα μικρό εργαστήριο που βρίσκεται σε ένα ημιυπόγειο στο κέντρο της Αθήνας να λαμβάνει μια τέτοια διαπίστευση και μέσα από αυτό να περνάνε μεγάλες κρατικές προμήθειες; Πώς είναι δυνατό το ΕΣΥΔ να επιτρέπει οι ελεγχόμενοι για τους πελάτες τους κτηνίατροι κατόπιν να αλλάζουν καπέλο και να γίνονται κρίνοντες κι ελεγκτές των χθεσινών πελατών τους; Επίσης η ερώτηση που εύκολα προκύπτει είναι το κατά πόσο σε αυτά τα χρόνια συνεργασίας των επιθεωρητών στρατιωτικών κτηνιάτρων υπήρξαν ακατάλληλες παρτίδες τροφίμων οι οποίες υπό το βάρος της συνεργασίας «θάφτηκαν» και κανείς δεν έμαθε ποτέ τίποτα για την τύχη τους. Γνωστά εξάλλου είναι κρούσματα δηλητηριάσεων που κατά καιρούς υπάρχουν στο Στρατό και τα οποία υπό το βάρος του απορρήτου «θάβονται» εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, ερωτήματα εγείρονται ως προς την ποιότητα των τροφίμων που ο Στρατός παρέχει στους στρατεύσιμους, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κατά πόσο όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις συμφέροντος που δημιουργήθηκαν μεταξύ των ελεγκτών ιατρών και των ελεγχόμενων βιομηχανιών οδήγησε σε άμβλυνση των διαδικασιών εποπτείας των τροφίμων ως προς την καταλληλότητά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: