15.11.12

Μηχανισμό παρακολούθησης των δαπανών προωθεί η κυβέρνηση...


Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Μνημονίου για στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού και λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση παρεκκλίσεων από τους στόχους, ετοιμάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με...
Τα Νέα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στο Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου, που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα με τη μορφή τροποποίησης των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Οκτωβρίου, που είχε προωθήσει τότε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την παρακολούθηση και τη διόρθωση των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγκάθια αποτελούν για την κυβέρνηση κυρίως δύο σημεία των απαιτήσεων της τρόικας:

Πρώτον, ο ειδικός λογαριασμός που θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος που θα έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα τροφοδοτεί τον λογαριασμό.

Δεύτερον, η πρόβλεψη του Μνημονίου για άμεση διορθωτική παρέμβαση, σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων εξαιτίας της καθυστέρησης πωλήσεων συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με το πρόγραμμα, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος του προϋπολογισμού για
πρωτογενές πλεόνασμα κατά 50% της υστέρησης. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου μπορεί να αναστέλλεται από την τρόικα κάθε τρίμηνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: