13.11.12

Όταν ο Σημίτης στήριζε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου...



Οι πρόσφατες δήθεν «βόμβες» Ρουμελιώτη ενάντια στον Παπανδρέου ξεχάστηκαν και απαξιώθηκαν σε χρόνο μηδέν. Γιατί; Διότι ήρθαν στην επιφάνεια τι έλεγε ο κύριος αυτός το 2010 και το 2011, δηλώσεις και συνεντεύξεις που αναδείκνυαν το μέγεθος της αναξιοπιστίας των... όσων “θυμήθηκε” να πει τώρα. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η συνέντευξη Ρουμελιώτη στις 8 Δεκεμβρίου 2010, στον ρ/σ Flash, όπου μιλούσε για «τεράστιο πολιτικό θάρρος του Παπανδρέου, που αναγνωρίζεται διεθνώς» και ζητούσε «κοινωνική συναίνεση για τη στήριξη του Προγράμματος, γιατί δεν αρκεί ένας Πρωθυπουργός». Ακούστε εδώ.

Εσχάτως μας προέκυψε και άλλο “φαινόμενο Ρουμελιώτη”.

Ο Κώστας Σημίτης.


Βγάζει κι αυτός βιβλίο, το οποίο, σύμφωνα με τις εφημερίδες, βρίθει κατηγοριών ενάντια στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Για να θυμηθούμε όμως τι έλεγε και ο κ. Σημίτης το 2010. Είναι εξόχως αποκαλυπτικά:

Στις 13 Ιουνίου 2010 ο Κώστας Σημίτης δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (http://www.costas-simitis.gr/content/16 7 ) στο οποίο χαρακτηρίζει την τήρηση του Μνημονίου ως τη «μόνη ενδεδειγμένη τακτική»:

«Η μόνη ενδεδειγμένη τακτική σήμερα είναι η συνεχής περικοπή των κρατικών δαπανών, η εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, τροποποίηση του όταν αυτό γίνει δυνατό, ώστε να καταστεί κοινωνικά πιο δίκαιο και η επικέντρωση σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι μια εξίσου σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας όπως και η μείωση των δαπανών. Η έξοδος από την κρίση εξαρτάται λοιπόν κατά κύριο λόγο από τη δικιά μας δουλειά. Δεν πρόκειται να προκύψει χωρίς επίπονη και συνεχή προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε».

Αλλά δεν έμεινε εκεί ο Κώστας Σημίτης

Στις 16 Οκτωβρίου 2010 δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», (http://www.costas-simitis.gr/content/16  ) στο οποίο:

Αποδεχόταν ότι το δάνειο των 110 δις το Μάιο του 2010 «ξελάσπωσε» (!) την Ελλάδα:


«Οι δανειακές ανάγκες του 2013 και του 2014 συνολικά υπολογίζονται σε ποσό υψηλότερο από το δάνειο των 110 δις που μας «ξελάσπωσε» το 2010. Η περίοδος περί το 2013 προβλέπεται λοιπόν δύσκολη. Για να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας σε βαθμό, ώστε να συζητήσουμε χωρίς πίεση τη βελτίωση των όρων εξόφλησης των μελλοντικών υποχρεώσεών μας, την πορεία του δανεισμού μας και της αποπληρωμής των οφειλών».

Αποδεχόταν ότι η δανειακή στήριξη από την Ε.Ε. είναι η μόνη επιλογή γιατί κανείς άλλος δεν δάνειζε την Ελλάδα:


«Κριτήριό μας πρέπει να είναι το δικό μας συμφέρον. Ταυτίζεται αυτή τη στιγμή αλλά και στο μέλλον με μια ισχυρή ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα μέλος της. Η Ένωση μας στηρίζει. Με το αζημίωτο βέβαια. Άλλοι όμως δεν μας βοηθούν ούτε και με ακριβά ανταλλάγματα. Η αναγκαστική ή η εκούσια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει σε μια θεαματική χειροτέρευση του επιπέδου ζωής μας για πολλά χρόνια. Η λιτότητα, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η ανέχεια θα φτάσουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα»

Αναγνώριζε μάλιστα «σημαντικά επιτεύγματα» στην κυβέρνηση Παπανδρέου:

«Θα έχουμε να επιδείξουμε σημαντικά επιτεύγματα μεταξύ άλλων, στη μείωση του ελλείμματος, στη ρύθμιση του ασφαλιστικού, στην τακτοποίηση των στατιστικών μας. Υπάρχουν επιπρόσθετα αισιόδοξα στοιχεία. Η Ένωση έχει συμφέρον να πετύχει το πείραμα της συμπαράστασης προς την Ελλάδα».

Έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για «πολιτικίστικη τακτική» και «ηθελημένη αυταπάτη» επειδή απέρριπτε το Μνημόνιο άλλα ήθελε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ:


«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, που αρνείται το μνημόνιο αλλά θέλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αποτελεί συνηθισμένο δείγμα πολιτικίστικης τακτικής και ηθελημένης αυταπάτης. Το μνημόνιο δεν είναι πανάκεια αλλά η αντικατάστασή του με μια «μη πολιτική» στιγμιαίων εμπνεύσεων και εθνικιστικής πολυλογίας θα επιδεινώσει τα προβλήματα… Η Νέα Δημοκρατία στην περίοδο της διακυβέρνησής της μετά το 2004 με την πρόσληψη εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της στο Δημόσιο, την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, τις παράνομες επιδοτήσεις προς τους αγρότες και άλλα πολλά εξάλειψε όλη τη πρόοδο που είχε επιτευχθεί από το 1996 και μετά».

Και προειδοποιούσε ότι δεν πρέπει με τίποτα να σταματήσουμε την προσπάθεια:

«Τα πράγματα αυτή τη φορά θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα, αν σταματήσουμε την προσπάθεια. Όχι μόνο θα επανέλθουμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας που είμαστε στις αρχές του 2010, αλλά η όποια κυβέρνηση θα είναι έρμαιο των κερδοσκόπων. Για να δανειστεί χρήματα θα πληρώνει επιτόκια σε πρωτόγνωρο ύψος και θα παρέχει εξαιρετικά επαχθείς εγγυήσεις. Το μόνο που θα έχουμε πετύχει θα είναι να εμφυσήσουμε νέα ορμή στη διεθνή χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία, σε βάρος μας».


smartpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: