7.11.12

"Ταφόπλακα" βάζουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών ...



Έτσι πως θα έρθει ανάπτυξη;

Την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών του κλάδου των φωτοβολταϊκών έχει επιφέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς που φτάνει και το 35% επί του τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που... κατατέθηκε στη βουλή.

Όπως υποστηρίζουν, το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει σε «λουκέτο» πολλές επιχειρήσεις, αφού εκτός από το χαράτσι, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθυστερήσεις μηνών που παρατηρούνται στην καταβολή των «δεδουλευμένων» τους από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα θεωρούν ότι η έκτακτη εισφορά θα είναι η χαριστική βολή σε έναν «πράσινο» κλάδο της οικονομίας που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πριμοδοτείται. Παράλληλα τονίζουν ότι εκτός από τον αιφνιδιασμό που έχουν υποστεί αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο, με μείωση τιμών και άλλα, το χαράτσι επιβάλλεται «βίαια», ενώ θα μπορούσε μα επιμεριστεί σε περισσότερα χρόνια για να μπορέσουν να το απορροφήσουν ομαλότερα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται η έκτακτη εισφορά για τα φωτοβολταϊκά κλιμακώνεται ως εξής, επί του τιμήματος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προ ΦΠΑ:
-25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31.12.2011.
-35% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
-29% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυσαν στο διάστημα, μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.
Η έκτακτη εισφορά ισχύει για δύο χρόνια, αναδρομικά από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής. Επίσης, μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο με υπουργική απόφαση

Ευτυχώς που τη γλυτώνουν τα νοικοκυριά, αφού δεν επιβάλλεται εισφορά στα φωτοβολταϊκά στη στέγη, ενώ δεν επιβάλλεται χαράτσι και σε αυτούς που πουλάνε την ενέργεια με τις νέες μειωμένες τιμές που θεσπίστηκαν και ισχύουν από τις 10 Αυγούστου 2012.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: