8.11.12

Ιράν: «Πάγωσαν» οι εισαγωγές 77 τύπων προϊόντων «πολυτελείας»...


Το Ιράν πάγωσε την εισαγωγή 77 τύπων προϊόντων που χαρακτηρίσθηκαν «πολυτελείας» για να αντιμετωπίσει την έλλειψη συναλλάγματος η οποία δημιουργήθηκε από τις δυτικές πετρελαϊκές και τραπεζικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το... π
άγωμα αυτό μπορεί να σημάνει για το Ιράν εξοικονόμηση 4 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισε ο υφυπουργός Εμπορίου Χαμίντ Σαφντέλ διευκρινίζοντας πως καταρτίσθηκε ένας κατάλογος από 2.000 απαγορευμένα προϊόντα.

Μεταξύ των προϊόντων αυτών περιλαμβάνονται τα καλλυντικά, τα είδη ζαχαροπλαστικής, όλα τα προϊόντα ένδυσης και τα κοσμήματα, αλλά επίσης τα αυτοκίνητα, ορισμένα υλικά κατασκευών, τα τηλέφωνα ή οι υπολογιστές, σύμφωνα με μερικούς καταλόγους που δημοσιεύθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαφντέλ διευκρίνισε πάντως ότι αυτός ο κατάλογος θα τροποποιηθεί, αν αποδειχθεί πως η ιρανική βιομηχανία δεν μπορεί να προμηθεύσει ορισμένα προϊόντα των οποίων η εισαγωγή απαγορεύθηκε, κυρίως τους υπολογιστές ή τα κινητά τηλέφωνα.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν ανακοινώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια «οικονομία πολέμου» για να αντιμετωπίσουν τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο χρόνια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως αντίποινα για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: