2.11.12

Ψήφο με ψήφο η μάχη για τα 31,5 δισ....

Οι ρωγμές στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που άφησε η ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις, γεννούν ανησυχία στους επιτελείς του Μαξίμου. Δεν αποκλείουν απώλειες στον αριθμό των βουλευτών που θα...
στηρίξουν το πακέτο των δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων. Θεωρούν υψίστης σημασίας την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς το δημόσιο ταμείο στερεύει.

Οι «βαριές απώλειες» που υπέστη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων έχει προκαλέσει αγωνία αλλά και εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με δεδομένη την κρίσιμη μάχη που επίκειται για την ψήφιση των μέτρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ήδη υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και δεν αποκλείουν την ύπαρξη απωλειών, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι η ΔΗΜΑΡ θα μεταβάλει -έστω και την τελευταία στιγμή- τη στάση της και γι' αυτόν τον λόγο παραμένουν (και θα παραμείνουν μέχρι τέλους ) ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τον κ. Κουβέλη.

Αυτό που δεν αλλάζει, πάντως, όπως εξήγησε και χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες, είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

«Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω», ήταν η δήλωση - μήνυμα που απηύθυνε στους βουλευτές της ΝΔ αλλά και στους κυβερνητικούς του εταίρους. Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς θέλησε να επιβεβαιώσει με τη φράση του αυτή ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά μέτρα και την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Τα χρονικά περιθώρια, όπως σημείωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο «Εθνος», έχουν εξαντληθεί. «Ηρθε η ώρα των αποφάσεων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν στο τέλος τους και με τη δόση αυτή θα σταματήσει οριστικά η συζήτηση περί εξόδου μας από την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι έστω και οριακά (με πλειοψηφία 154-155 βουλευτών) τα μέτρα θα «περάσουν» από τη Βουλή και η δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μηνός.

Χθες, άλλωστε και ο κ. Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του -μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό- εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα περάσουν, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το κλίμα που υπήρξε για τη χώρα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ωστόσο, βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι οι διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ με σημαντικές πτυχές της πολιτικής που ακολουθείται αλλά και η εσωκομματική ρήξη στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν σημαντικά τη συνοχή της κυβέρνησης και δεν αποκλείουν ότι στο άμεσο μέλλον -ακόμη και να ψηφιστούν τα μέτρα την Τετάρτη- τα προβλήματα στο κοινοβουλευτικό έργο και δη στην προώθηση νομοσχεδίων θα ενταθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις τις αμέσως προσεχείς ημέρες να κάνει μια νέα δημόσια παρέμβαση προκειμένου να εξηγήσει για ακόμη μια φορά τη σημασία που έχει η διαφύλαξη της κυβερνητικής συνοχής και την ανάγκη να στηριχθεί η πολιτική που έχει υιοθετήσει.

Θα απευθυνθεί τόσο στους κυβερνητικούς του εταίρους και στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στους πολίτες. Θα εκπέμψει μήνυμα ελπίδας και θα επαναλάβει ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που αποφασίζεται ένα -τέτοιου είδους- πακέτο μέτρων.

Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΠΑΡΑ ΕΝΑ»
Σε ανοιχτή επικοινωνία με Βενιζέλο και Κουβέλη

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους θα παραμείνει μέχρι το «παρά ένα» της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να «περάσουν» τα μέτρα με σχετικά άνετη πλειοψηφία.

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, ανέφεραν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος τηρεί μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην κυβέρνηση και γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα και τι πρέπει να γίνει. Επίσης ανοιχτός παραμένει ο δίαυλος του Μεγάρου Μαξίμου και με τη ΔΗΜΑΡ.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης επικοινώνησε με τον Δημ. Χατζησωκράτη και συζήτησαν ξανά το θέμα της ψηφοφορίας αλλά και τα εργασιακά, που έχουν εξελιχθεί σε βασικό σημείο τριβής. Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, είναι πιθανόν να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον Φ. Κουβέλη προκειμένου να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος.

ΝΔ
Μελετούν τον τρόπο αντίδρασης της ΔΗΜΑΡ

Ακόμη και ο τρόπος που θα επιλέξει η ΔΗΜΑΡ να αντιδράσει στα εργασιακά έχει τη σημασία του...

Στο εσωτερικό της ΝΔ συζητούν ήδη το ενδεχόμενο οι βουλευτές του Φ. Κουβέλη να επιλέξουν την αποχή, κάτι που εάν τελικά συμβεί, τότε το «πακέτο» των μέτρων μπορεί να «περάσει» και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους παρόντες βουλευτές.

Στην κυβέρνηση, πάντως, θα επιχειρήσουν μέχρι τέλους να έχουν τη θετική ψήφο από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους, και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ο κ. Σαμαράς συζητεί ακόμη και το ενδεχόμενο σύγκλησης σύσκεψης κορυφής πριν από την ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης.

Γιάννης Σαραντάκος

Χρηματιστήριο

Αναταραχή στο Χρηματιστήριο προκαλούν οι εξελίξεις. Χθες ο γενικός δείκτης έκανε βουτιά 5% και υποχώρησε στις 761,24 μονάδες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι τράπεζες κατέρρευσαν υπό το κύμα των έντονων ρευστοποιήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε βουτιά 16,11% , η Εθνική Τράπεζα έπεσε 11,73%, η Alpha Bank 11,11%, η Eurobank 10,11%. Η αβεβαιότητα μείωσε κατά 4 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ετσι, από τα 32,6 δισ. ευρώ την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου υποχώρησε χθες στα 28,5 δισ. ευρώ.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: