23.11.12

Αισιοδοξία για το κλείσιμο της διαφοράς των 10 δισ. στο Eurogroup...


Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Σχετικά με...
την διαπραγμάτευση που αναμένεται να γίνει στο Eurogroup της 20-21ης Νοεμβρίου, κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν ότι υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

Οπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, το επίμαχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό.

Στις προτάσεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης.

Οπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η συζήτηση στο Eurogroup μετατράπηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης, σε περίπλοκη τεχνική ανάλυση και σε μακροοικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ - από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, να τηρηθεί ο στόχος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που είναι να φτάσει τα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020.

Απόψε, στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει και η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), εξετάζοντας τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς νωρίτερα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας και αν είναι αισιόδοξος, απάντησε: «Αν δεν είσαι αισιόδοξος, τότε τα χάνεις όλα».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: