21.10.12

Yποδοχή με μεγαλοπρέπεια και ... παρατράγουδα...





Mε ιδιαίτερη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, αλλά και … παρατράγουδα σημαδεύτηκε η πρώτη μέρα, Σάββατο (20/10) του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στην περιοχή του δήμου Σιντικής.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, έτυχε θερμής υποδοχής στο... Βαμβακόφυτο, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του, αλλά και στο Ακριτοχώρι, όπου ήρθε αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, δύο γυναίκες που ήταν ανάμεσα στο πλήθος, τον αποδοκίμασαν αποκαλώντας τον "προδότη", με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις απο τους κατοίκους και τοπικούς παράγοντες εναντίον τους, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία (φωτό makisgonimo.blogspot.com) και να της απομακρύνει, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε το πλήθος να «μην συγχύζεται» για την κυρία που προέβη στην αποδοκιμασία του, γιατί, όπως είπε, «υπάρχει ελευθερία σκέψης και έκφρασης». «Ο καθένας με τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του, σέβομαι τη γνώμη όλων των ανθρώπων, μπορεί έτσι να τη δίδαξαν, έτσι να την κατήχησαν» είπε ο κ.Βαρθολομαίος και πρόσθεσε : «Εμείς είμαστε ανοιχτοί προς όλους τους ανθρώπους και αυτούς που μας αγαπούν και αυτούς που δεν μας αγαπούν και μας αποδοκιμάζουν».

Οι κάτοικοι του Ακριτοχωρίου, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με άνθη, ποντιακή χορωδία και μουσική. Ο ίδιος κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην υπόσχεση που του έδωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού πως θα επισκευαστούν οι δρόμοι που οδηγούν στα τρία ιστορικά μοναστήρια του Πόντου (Παναγία Σουμελά, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα) και ότι στη συνέχεια θα λάβει μέριμνα και για τα κατεστραμμένα κτίσματα, ώστε, όπως είπε, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, όπως γίνεται σε κάποια ιστορικά μοναστήρια τα τελευταία χρόνια να "λειτουργούμε και να επανασυνδεόμεθα με το ένδοξο παρελθόν της φυλής μας" .
Μετά την κεντρική πλατεία του Ακριτοχωρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με τιμές στο Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, όπου νωρίτερα είχε αφιθχεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α.
Στην είσοδο, μεταξύ άλλων, τον καλωσόρισε η ηγουμένη του μοναστηριού Ιακώβη, ενώ σε όλη την πομπή τον συνόδευε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Το απόγευμα τέλεσε πανηγυρικό εσπερινό στο νέο καθολικό της μονής, το οποίο θα εγκαινιαστεί το πρωί της Κυριακής (21/10) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος το χαρακτήρισε «αρχιτεκτονικό κόσμημα» για την περιοχή και τη Βόρεια Ελλάδα, εξ αιτίας του παραδοσιακού βυζαντινού τρόπου κατασκευής του.

infoserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: