9.10.12

New York Times: Κωμικοτραγικές πολιτικές ενέργειες ως προς τη «λίστα Λαγκάρντ»...


«Μπορεί ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων να “ρίξει” μία κυβέρνηση; Αυτή είναι η ερώτηση στην Ελλάδα, όπου ένας κωμικοτραγικός δημόσιος διάλογος διεξάγεται για τη λίστα με τους σχεδόν 2.000 Έλληνες με μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία με ραγδαίους ρυθμούς τείνει να...
μετατραπεί σε συνολική πολιτική κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία σε μία κρίσιμη συγκυρία», σχολιάζουν οι New York Times, αναφερόμενοι στα της «λίστας Λαγκάρντ».


«Όταν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και ένας από τους προκατόχους του δήλωναν τον περασμένο μήνα ότι η λίστα έλειπε -και ένας άλλος πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι τότε το υλικό είχε παραδοθεί με καθυστέρηση στις αρχές - η ιστορία θεωρήθηκε ως ένα σχεδόν κωμικοτραγικό γεγονός», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Εν τούτοις σ’ ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας για τις υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει στην προσπάθειά της να επιδείξει αποφασιστικότητα εν όψει της προοπτικής υλοποίησης του νέου προγράμματος λιτότητας, η εν λόγω ιστορία αποκτά άλλη τροπή, υποστηρίζουν οι NYT.

Ειδικότερα, όπως παρατηρεί η έγκυρη εφημερίδα, το ότι έπειτα από τον νυν υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα -ο οποίος δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα πως η «λίστα» φαίνεται να έχει χαθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ένας εκ των προκατόχων του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσε μια συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση λέγοντας ότι είχε λάβει τη «λίστα» στα τέλη του 2010 από την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωνε στη συνέχεια ότι την είχε παραδώσει στις αρμόδιες αρχές, καθιστούσε την υπόθεση «κωμικοτραγική».

Όμως, τονίζουν οι New York Times, όλα αυτά, δεδομένης της ευθραυστότητας των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, καθώς και γεγονότων όπως ο χθεσινός μυστηριώδης θάνατος του Βλάση Καμπούρογλου στη Τζακάρτα, περιπλέκουν την υπόθεση, καθιστώντας ζητήματα ως ανοικτά...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: