7.10.12

Χωρισμένη στα δυο η ΔΗΜΑΡ...

Η διογκούμενη διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματος τόσο για τις κυβερνητικές επιλογές, όσο και για την στήριξή τους από πλευράς ΔΗΜΑΡ, διχάζει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης απείχε από τη... χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ο έτερος «συνήθης ύποπτος» Γιάννης Μιχελογιαννάκης στην ομιλία του επανέλαβε ότι «επειδή θέλω να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα που εκλέχτηκα, συνεπής στην προγραμματική συμφωνία που ψηφίσαμε και συνεπής στην συνείδηση μου, θα καταψηφίσω τα μέτρα, εάν και εφόσον έρθουν, όπως ακούγονται».

Κείμενο με το οποίο θα διαφοροποιούνται από την ηγεσία του κόμματος, ετοιμάζονται να καταθέσουν σήμερα Κυριακή οι Ανδρέας Νεφελούδης, Βαγγέλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος (από την αρχή είχαν διαφοροποιηθεί στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση), που ζήτησαν μάλιστα από χθες να τους δοθεί μία αίθουσα, όπου όσοι «σύντροφοι» θέλουν θα πηγαίνουν να συζητούν επί της διαμόρφωσής του. «Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πάρα πολλά», είπε στην εισήγησή του ο κ. Ζορκάδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη» την πολιτική που αποπνέεται από την κυβέρνηση και ζήτησε την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το σχήμα. «Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η ΔΗΜΑΡ στην κοινωνία και την κυβέρνηση, είναι ότι εφόσον δεν έγινε η απαγκίστρωση από το μνημόνιο, επίκειται απαγκίστρωση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να «τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν άλλους συνομιλητές».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «παρασυρθήκαμε από τον κυβερνητισμό», μιλώντας για την επιλογή των περικοπών ενώ είχαν ήδη απαντήσει στην κοινωνία, «ζωγραφίζοντας» τα ισοδύναμα. «Τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά δεν είναι μονόδρομος», είπε, τονίζοντας ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει απέναντί τους. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και την εντολή που έχουν πάρει. «Το κόμμα μας να μη δώσει θετική ψήφο στα μέτρα», πρότεινε. Περιγράφοντας τη ΔΗΜΑΡ ως μία «αγαπημένη οικογένεια που έχει παράδοση να αντιμετωπίζει με ανοχή την άλλη άποψη», ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι «καιρός να μορφοποιείται», προαναγγέλλοντας ίσως τη δημιουργία τάσης στο εσωτερικό.

Προβληματισμένος, αν και σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, εμφανίστηκε και ο Γιάννης Πανούσης, μιλώντας για πολλά ερωτήματα γύρω από τα μέτρα και καλώντας τους «συντρόφους» του όταν αυτά έρθουν, να πει η ΔΗΜΑΡ σε ποια συμφωνεί και με ποια διαφωνεί, και οι βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα.

Στον αντίποδα, εξαπολύοντας «καρφιά» σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης, υποστήριξε πως «δεν γίνεται κάποιοι να μοιράζουν πιστοποιητικά αριστεροσύνης»... «Αν κάποιος σύντροφος αρνείται να αυτοακυρωθεί στα 60 του, να μην τα ψηφίσει. Αλλά να μη ζητά να ακυρώνω και εγώ το μεγάλο μου άλμα με τη ΔΗΜΑΡ, διατυπώνοντας λογικές ΣΥΡΙΖΑ», είπε καταχειροκροτούμενος πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν αλλάζουμε πορεία πριν βγούμε στην όχθη», ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο Νίκος Μπίστης. «Αν καταψηφίσουμε τα μέτρα, η χώρα θα καταρρεύσει», είπε, ζητώντας πρώτα να... «βγούμε στην όχθη» και μετά να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος.

Φρένο στην προσπάθεια επίδειξης μεγαλύτερης... ευαισθησίας από κάποια στελέχη του κόμματος σε σχέση με άλλα, επιχείρησε να βάλει ο Γιώργος Κυρίτσης. Θυμίζοντας ότι δεν είχαν αυταπάτες όταν έμπαιναν στην κυβέρνηση, ρώτησε αν πιστεύει κανείς πως οι υπόλοιποι ήθελαν τα άδικα μέτρα. «Αν φύγουμε, θα καταρρεύσει η χώρα», προειδοποίησε, θυμίζοντας ότι «το "ωσαννά" από το "σταύρωσον" απέχει μία εβδομάδα»...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: