16.10.12

Χρειαζόμαστε γρήγορα τη δόση αλλιώς θα πεθάνουμε από ασφυξία...

Δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους από την καθυστερημένη εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου απηύθυνε ο υπουργός των Οικονομικών από το βήμα της Βουλής. «Χρειαζόμαστε γρήγορα την δόση αλλιώς θα... πεθάνουμε από ασφυξία», επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου που μειώνει το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρέπει να υλοποιηθούν με «επείγουσες διαδικασίες» οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών προκειμένου η τρόικα να αποδεσμεύσει την δόση. Τόνισε μάλιστα προς τους βουλευτές όλων κομμάτων: «Ανοίξτε τα κινητά σας και θα δείτε ότι η Ισπανία κάνει αίτημα ένταξης στον Μηχανισμό Στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα διεκδικούν και άλλοι. Χρειαζόμαστε γρήγορα την δόση αλλιώς θα πεθάνουμε από ασφυξία».

Πέραν αυτών ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να απαντήσει τι σημαίνει στην πράξη η επιμήκυνση, αν θα χρειαστούν νέα μέτρα και αν τα χρήματα που απομένει να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα φτάνουν. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών: «Χωρίς την επιμήκυνση για να γίνει βιώσιμο το χρέος θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να γίνει 4,5 % του ΑΕΠ το 2014. Αυτό σημαίνει μέτρα 18 δισ. ευρώ. Με την επιμήκυνση κατά 2 έτη τα μέτρα περιορίζονται σε 13,5 δισ. ευρώ για το 2013 – 2014 και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αν όλα πάνε καλά».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Στουρνάρας αναρωτήθηκε: «Φτάνουν τα 31,5 δισ. ευρω; Από τις δύο συμφωνίες το συνολικό ποσό που θα πάρουμε θα διαμορφωθεί στα 240 δισ. ευρώ. Εχουμε ήδη πάρει κάποια και απομένουν να πάρουμε ακόμα 90 δισ. ευρώ και τα χρήματα αυτά φτάνουν αν εξελιχθούν τα πράγματα θετικά. Αν όχι, τότε δεν φθάνει τίποτα».

Αναφορικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας σημείωσε ότι αυτό περιγράφεται από το ΕΣΠΑ και από τις ενέργειες του ιδιωτικού τομέα εξηγώντας ότι «τώρα αίρουμε στρεβλώσεις και επιταχύνουμε αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να οδηγηθεί η ρευστότητα σε διαδικασίες βιώσιμες».

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «σε περιβάλλον ύφεσης και αεργίας είναι επιβεβλημένες οι μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων. Σήμερα φεύγουν τα κεφάλαια δεν έρχονται… Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά την αδρανή περιουσία η κατανομή είναι 75% χρήση γης και 25% εταιρειών».

Και πρόσθεσε «Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη γη. Η γη δεν τεμαχίζεται και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει. Θα θέσουμε κανόνες και πάνω σε αυτούς, κάποιος θα μπορεί να επενδύσει».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «όπου χρειαστεί και είναι αναγκαίο θα υπάρξει δημόσια εποπτεία για την αδιάκοπη παροχή αγαθών στους πολίτες, όπως το νερό, ΔΕΗ κλπ. Απαιτούνται ισχυρές ρυθμιστικές αρχές», ενώ εξήγησε ότι «το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου θα καθορίζεται κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ακόμα και μια μειοψηφική συμμετοχή παρέχει σημαντικά δικαιώματα».

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναζητά άλλες διόδους αύξησης των εσόδων από αυτές των περικοπών μισθών και συντάξεων, λέγοντας: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται ζητήματα που παρακωλύουν την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και επιταχύνουν τις διαδικασίες» και επισημαίνοντας ότι «δεν ακολουθήσαμε στο παρελθόν κανόνες που επιβάλλει το κοινό νόμισμα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η μέση σύνταξη τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε 80% και αυτό δεν είναι συνεπές με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πολύ πιο ηθικό είναι να αξιοποιείς τη γη, παρά να μειώνεις μισθούς. Δυστυχώς, αυτό αργήσαμε να το καταλάβουμε».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για «δουλικότητα» έναντι της τρόικας, μεταφέροντας την «υποδοχή» που του επιφύλαξαν στο πρόσφατο Eurogroup ομόλογοί του των χωρών όπως η Μάλτα, η Εσθονία και η Σλοβενία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση των συγκεκριμένων υπουργών, οι οποίοι είπαν: εμείς είμαστε οικονομίες πιο αποτελεσματικές... Για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε να κάνετε πολυτελή διαβίωση με δικά μας χρήματα; Γιατί η Ελλάδα να έχει 240 δισ. δανεισμό με κόστος δανεισμού Γερμανίας;».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: