14.9.12

Τo Skype απειλεί την τηλεόραση!...


Μια πολύ σοβαρή πλευρά στις τηλεοπτικές εξελίξεις θίγει η παρέμβαση του τεχνικού διευθυντή του Θεσσαλία TV που αναδημοσιεύουμε από το site radiolink. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα, σε άλλες εποχές θα μπορούσε κανείς να ... γελάσει με τα κόλπα των καναλιών που κόβουν τα πάντα, απολύουν τεχνικούς, διαλύουν την τηλεοπτική παραγωγή και όλα τα τηλεοπτικά επαγγέλματα αλλά θέλουν να έχουν τηλεόραση με παρέμβαση πολιτική και την εξουσία να διαφεντεύουν. Τα κανάλια λοιπόν, όπως περιγράφεται και παρακάτω, αντί για συνδέσεις με link άρχισαν να χρησιμοποιούν το SKYPE! Βγάζουν τον τάδε υπουργό ή εκπρόσωπο από την περιφέρεια μπροστά σε ένα λάπτοπ και του λένε "μίλα". Η εικόνα φθάνει στο κεντρικό master και από εκεί το νεό πολυ-εργαλείο εργαζόμενος "τα κάνω όλα και συμφέρω" βγάζει την εικόνα στον αέρα του κεντρικού καναλιού.
Δεν ξέρεις, να γελάσεις ή να κλάψεις με αυτά τα κόλπα;

Τo Skype απειλεί την Ελληνική Τηλεόραση!

Του Αριστόβουλου Αριστοβουλίδη(Τεχνικού Διευθυντή Θεσσαλία TV)


Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσω διαδικτύου φθάσαμε στο σημείο να κάνουμε και βιντεοκλήσεις με msn, Skype και πλέον μέσω Facebook. Όλες αυτές οι τεχνολογικές δυνατότητες και ανέσεις είναι καλές για να περνάμε την ώρα μας, να επικοινωνούμε με φίλους που είναι μακριά κ.ο.κ.
Το ερώτημα που τίθεται σε όλους: Είναι το skype επαγγελματικό εργαλείο; Είναι μέσον μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος;
Η σωστή απάντηση είναι φυσικά ΟΧΙ. Κι’ όμως στην Ελλάδα είναι....
Δυστυχώς πολλοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί Εθνικής Εμβέλειας χρησιμοποιούν το Skype για ζωντανές συνδέσεις, με ποιότητα, όμως, αρκετά χαμηλή.

Θυμάμαι το σλόγκαν της Digea “τέλεια εικόνα και super ήχος χωρίς χιόνια” και αναρωτιέμαι: Τα Mέλη της Digea χρησιμοποιούν χαμηλής ποιότητας μέσα-μή τηλεοπτικά- για παραγωγή Τηλεοπτικού Προγράμματος;
Ενώ θέλουμε να μεταβούμε στην Υψηλή Ευκρίνεια (HD), τα κανάλια μας πηγαίνουν ανάποδα;
Δηλαδή καταργήσαμε την κάμερα, το μικρόφωνο, το τριπόδι, το link και τα αντικαταστήσαμε με ένα laptop;
Καταργήσαμε τον οπερατέρ, τον ηχολήπτη, τον τεχνικό ραδιοζεύξεων και το δημοσιογράφο με ένα laptop;
Κι όμως αυτό συμβαίνει. Το βίωσα σε ένα ρεπορτάζ, όπου γνωστός Τηλεοπτικός Σταθμός ζήτησε από υποψήφιο καλεσμένο να καθίσει μπροστά στο laptop του και με τη web cam να στέλνει εικόνα στο Κανάλι.
Το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Πλέον έγινε σλόγκαν: έχεις Skype; Βγαίνεις στην Tηλεόραση.

Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μη Broadcast εξοπλισμό.
Με εξοπλισμό που διατίθεται για άλλους σκοπούς και όχι για την παραγωγή Τηλεοπτικών Προγραμμάτων.
Δεν παραγνωρίζω ότι σε κάποιες στιγμές μπορεί το Skype να φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αμεσότητα των ειδήσεων, αλλά τούτο ισχύει για μέρη όπου δεν μπορεί να προσεγγίσει ένα Τηλεοπτικό Συνεργείο (π.χ. μέσα σε ένα πλοίο- σε ένα αποκλεισμένο χωριό από κακοκαιρία), αλλά μέχρι εκεί.

Για να γίνουν ζωντανές συνδέσεις υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και το κατάλληλο προσωπικό που οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί έχουν στην κατοχή τους, αλλά για λόγους κόστους, δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν.
Αν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί δεν θα χρειαζόμαστε προσωπικό εξωτερικών μεταδόσεων στα Κανάλια, δεν θα χρειαζόμαστε άλλον εξοπλισμό, παρά μόνο ένα laptop.
Έτσι, πρώτα από όλους, οι εργαζόμενοι των καναλιών θα απολυθούν, οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τηλεοπτικό εξοπλισμό θα κλείσουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.

Και γι’ αυτό το ζήτημα πρέπει να παρέμβουν οι Ενώσεις Τεχνικών και Δημοσιογράφων, αλλά και η ίδια η Πολιτεία. Δεν μπορεί να γίνονται εν έτη 2012 κακής ποιότητος μεταδόσεις με Skype.
Το Skype είναι για προσωπική χρήση και για πολύ έκτακτη ανάγκη, όχι για μόνιμο μέσο μετάδοσης, συνήθως αμφιβόλου ποιότητας εικόνας και ήχου στην Τηλεόραση.

greektv-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: