11.9.12

«Γύρνα, και τα παίρνουμε όλα πίσω» λέει τώρα στον «κύριο Louis Vuitton» η Liberation...


Συμφιλίωση στον Μπερνάν Αρνό, τον πλουσιότερο άνδρα της Γαλλίας και επικεφαλής της Louis Vuitton-Moet Hennessy που είχε ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα για να αποφεύγει την προωθούμενη αύξηση της φορολόγησης στα υψηλά εισόδηματα, προτείνει με το εξώφυλλό της η Liberation, μία ...
ημέρα αφού του είχε πει «ξεκουμπίσου, πλούσιε μ...!». «Αν γυρίσεις, τα παίρνουμε όλα πίσω» γράφει στο της πρωτοσέλιδο την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα μετά τις αντιδράσεις.

Ο Μπερνάρ Αρνό είχε περάσει τη Δευτέρα στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά της εφημερίδας «δεδομένης της ακραίας χυδαιότητας και της βιαιότητας του τίτλου της εφημερίδας», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

Επειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε στη Γαλλία η είδηση, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι «είναι και θα παραμείνει Γάλλος φορολογούμενος». «Αυτό το πρωτοσέλιδο της Liberation είναι απαράδεκτο» ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο πρωτοσέλιδα απεικόνιζε τον Αρνό με μία βαλίτσα στο χέρι, και «αξιοποιούσε» μία φράση του Νικολά Σαρκοζί στα... γαλλικά σε απευθύνει σε πολίτη που είχε αρνηθεί να τού σφίξει το χέρι.

Εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την εφημερίδα, ο βαρώνος Εντουάρ ντε Ρότσιλντ, κύριος μέτοχος της Liberation, δήλωσε από την πλευρά του ότι πάντως ο ίδιος θα πληρώσει ευχαρίστως τους φόρους του.

«Πιστεύω ότι όταν ζητείται από τους πλουσιότερους να συνδράμουν για δύο χρόνια, σε μία προσπάθεια εθνικής αλληλεγγύης, ανταποκρίνεσαι. Φυσικά με αφορά και θα το κάνω ευχαρίστως» είπε αναφερόμενος στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013, στο πλαίσιο των οποίων ο γαλλικός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί με 20 εκατομμύρια επιπλέον φόρους και θα επιβληθεί φόρους του 75% για τα υψηλά εισοδήματα.

Ο Μπερνάρ Αρνό, φίλος του Νικολά Σαρκοζί, είναι πολέμιος της αύξησης της φορολόγησης των πλουσιοτέρων που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται σε 41 δισ. δολάρια. Μετά την νίκη της αριστεράς στη Γαλλία το 1981, είχε αυτοεξορισθεί επί τριετία στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: