25.9.12

Νομικό προηγούμενο λόγω απόφασης αυστραλιανού δικαστηρίου κατά Lehman


Η γνωστή επενδυτική εταιρία Lehman, η πτώχευση της οποίας ήταν μία από τις αφορμές για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008, πρέπει να αποζημιώσει τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επενδυτές της, γιατί τους παραπλάνησε. Σ’ αυτή την απόφαση κατέληξε το...
Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας, μετά από μαζική μήνυση που κατέθεσαν σ’ αυτό δημαρχεία, φιλανθρωπικοί οργανισμοί και ενορίες της Αυστραλίας που είχαν επενδύσει μέσω της Grange Securities, θυγατρικής της αμερικανικής Lehman Investments, στην Αυστραλία.

Το συνολικό ποσόν που έχασαν οι παραπάνω οργανισμοί, μετά την κατάρρευση της Lehman ήταν $248 εκατ. και η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου δημιουργεί νομικό προηγούμενο καθώς είναι η πρώτη φορά σ’ όλο τον κόσμο που μία επενδυτική τράπεζα κρίνεται υπεύθυνη για τα χρήματα που έχασαν όσοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί επέλεξαν να επενδύσουν στα προϊόντα της και καλείται να τους αποζημιώσει.

Όπως απεφάνθη ο δικαστήςν κ. Steven Rares, η Grange πουλώντας συνθετικές εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (Synthetic Collateralized Debt Obligations – SCDO) παραπλάνησε τους πελάτες τους γιατί δεν τους πληροφόρησε όπως έπρεπε για την αυξημένη επικινδυνότητα αυτών των επενδυτικών προϊόντων της. Μάλιστα ο δικαστής αποκάλεσε τα SCDO ως λαχεία, προσθέτοντας ότι η εταιρία χρησιμοποίησε την εμπιστοσύνη που επέδειξαν σ’ αυτή οι πελάτες της για να τους χρησιμοποιήσει προς όφελός της.
Τη μαζική μήνυση κατά της Lehman, προσυπέγραψαν 69 διαφορετικοί οργανισμοί ενώ βασικός χρηματοδότης για τη διεκπεραίωση της δικαστικής υπόθεσης ήταν η αυστραλιανή νομική εταιρία IMF.

Εντούτοις και παρά τη δικαστική νίκη των οργανισμών είναι αμφίβολο αν αυτοί θα καταφέρουν να αποζημιωθούν επαρκώς. Όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της νομικής εταιρίας IMF, κ. Τζον Γουόκερ, ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι οργανισμοί θα αναλογεί μόνο σε 33σεντς για το κάθε δολάριο που έχασαν.
Ο δικαστής Rares δεν καθόρισε το ποσό της αποζημίωσης αλλά ζήτησε από εναγόμενους και ενάγοντες να διαπραγματευθούν για το ύψος της.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσώπησαν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχασαν χρήματα από τις επενδύσεις τους στη Lehman, μετά την έκδοση της απόφασης άφησαν να εννοηθεί ότι μία νέα μαζική μήνυση είναι πιθανή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τράπεζες της χώρας που πούλησαν παρόμοια προϊόντα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ίσως έρθει η ώρα να… πληρώσουν...
 http://neoskosmos.com/news/el/node/25769

Δεν υπάρχουν σχόλια: