24.9.12

Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει μια νέα αρχή …

www.greeknewsonline.com/ 
Νεα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η κρίση δεν έχει επηρεάσει το σκληρό πυρήνα των ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας στον τομέα της Διπλωματίας, αλλά ούτε και τον αναγνωρισμένο σταθερό και σταθεροποιητικό γεωπολιτικό μας ρόλο, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Greek News.
Ο ...
κ. Αβραμόπουλος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 67η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, βρίσκεται στην Αμερική από την Τετάρτη, πραγματοποιώντας σειρά επαφών στο Σικάγο και τη Βοστόνη. (Ρεπορτάζ σε διπλανές σελίδες)

Το απόγευμα της Κυριακής επρόκειτο να συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν γκι-Μουν.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα αναφέρεται στα θέματα που θα καλύψει στις επαφές του στον ΟΗΕ, στο κυπριακό και στην ανακήρυξη από μέρους της Ελλάδας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στις προσδοκίες της γενέτειρας για την Ομογένεια, αλλά και στην αισιοδοξία του ότι τελικά η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση.

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλισθεί η θέση της χώρας στην Ευρώπη και το σκληρό πυρήνα του Ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Ποιος είναι ο λόγος που ξεκινάτε την επίσκεψή σας στις ΗΠΑ από την ελληνοαμερικανική κοινότητα; Ποιες οι προσδοκίες σας από την Ομογένεια αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες;

Απ. Για τρεις λόγους. Πρώτον: για να τονίσω ότι η σχέση της Ελλάδας με την ομογένεια αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Δεύτερον: για να στείλω το μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει μια νέα αρχή. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει μεγάλες αλλαγές. Ήδη έχει ξεκινήσει. Η κρίση μπορεί να γίνει η ευκαιρία για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας. Η συμβολή του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι πολύτιμη. Η συνδρομή του απαραίτητη. Και τρίτον: για να ακούσω την Ομογένεια. Οι Έλληνες της διασποράς είναι πικραμένοι. Όχι μόνο για αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας, αλλά και γιατί αυτοί που ήθελαν και μπορούσαν να βοηθήσουν, έβλεπαν τις προσπάθειες τους να πέφτουν στο κενό. Προχωρούμε σε ριζική αναμόρφωση του ΣΑΕ και επανακαθορίζουμε τη σχέση με την Ομογένεια, ώστε να απελευθερώσουμε τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει. Αυτό όμως, για να γίνει σωστά, πρέπει να το κάνουμε μαζί με την Ομογένεια.

Ερ. Ερχόμενος στη Νέα Υόρκη θα έχετε συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ και στη συνέχεια τον Ειδικό Απεσταλμένο Μαθιου Νίμιτς. Ποια είναι η ατζέντα των συνομιλιών;

Απ. Με το Γενικό Γραμματέα έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι προφανώς το Κυπριακό. Διότι πρέπει να διασφαλίσουμε τον ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και να θωρακίσουμε τη διαδικασία υπό τη σκέπη του. Θα συζητήσουμε ακόμα για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το ζήτημα της ονομασίας και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Και φυσικά θα εξετάσουμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις εξελίξεις, επηρεάζεται άμεσα από αυτές και δίνει το δικό της αγώνα για να επικρατήσει ειρήνη, με σεβασμό στην κυριαρχία και τη βούληση των λαών της περιοχής. Η κρίση στη Συρία απειλεί τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια. Θα συζητήσουμε για το ρόλο του ΟΗΕ στην κρίση και τις μεγάλες ανθρωπιστικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Με τον κ. Νίμιτς θα είναι η πρώτη συνάντηση μου και θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά στηρίξει την εντολή του και τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και έχει αποδείξει εμπράκτως την εποικοδομητική της στάση.

Ερ. Στο Κυπριακό η ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δημιούργησε μια νέα δυναμική. Πως βλέπετε να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές λύσης;

Απ. Η Ελλάδα χαιρετίζει και στηρίζει την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. Η απόφαση αυτή, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, και το γεγονός της ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αέριου, θα μπορούσε να έχει γίνει καταλύτης για σύγκλιση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Λέω θα μπορούσε, γιατί η Τουρκία έκανε το στρατηγικό λάθος να παραμείνει προσκολλημένη στις αγκυλώσεις του παρελθόντος, όπως έπραξε και με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Θα ήταν προς όφελος όλων, και πρωτίστως προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτές τις συμπεριφορές.

Ερ. Πότε υπολογίζετε η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ;

Απ. Η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες μας αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει, αλλά και γιατί η σύναψη τέτοιων συμφωνιών συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας. Η ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και η θεσμοθέτηση της θα γίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας και με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων για τη χώρα μας. Μην ξεχνάτε ότι ήδη προχωρούμε με αποφασιστικότητα σε έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν και οι ασφαλέστερες ενδείξεις. Η Ελλάδα επιτέλους μπαίνει στο ενεργειακό παιχνίδι και θα προχωρήσει με συνέπεια, και καλό σχεδιασμό.

Ερ. Ποιες οι προτεραιότητες της Ελλάδας σε αυτή τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε ποια ζητήματα θα εστιάσετε την προσοχή σας στις επαφές που θα έχετε;

Απ. Υπάρχουν δύο ζητήματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στις συζητήσεις της διεθνούς κοινότητας. Το ένα είναι η οικονομική κρίση, όπου πιστεύω ότι, άδικα, η Ελλάδα έφτασε, σε επίπεδο εικόνας, να ταυτίζεται με τον πυρήνα του προβλήματος. Παρ’ όλο που αυτό είναι προφανώς υπερβολικό, ιδίως εάν αναλογισθεί κάνεις το αναλογικά μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε. Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Κυβέρνησης, και τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, ήδη βλέπουμε αλλαγή στάσης. Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και αναστρέφει την εικόνα. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης θα έχω πολλές συναντήσεις με ομολόγους μου από όλο τον κόσμο, με σκοπό να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του κλίματος και ανόρθωσης της εικόνας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε συνάντηση θα αξιοποιηθεί, για την αναζήτηση και τον εντοπισμό νέων ευκαιριών συνεργασίας, οικονομικής ή πολιτικής, με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Συρία και ο κίνδυνος συνολικής αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Είναι γέφυρα που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Είναι μια χώρα δυτική, με παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού με το μουσουλμανικό κόσμο. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να γίνει καταλύτης για συνεννόηση. Αυτό θα είναι το μήνυμα μας προς τους συνομιλητές μας.

Ερ. Πόσο δύσκολη είναι η άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής μεσούσης της κρίσης;

Απ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση επηρέασε τη διεθνή εικόνα της χώρας. Ωστόσο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει το σκληρό πυρήνα των ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας στον τομέα της Διπλωματίας, αλλά ούτε και τον αναγνωρισμένο σταθερό και σταθεροποιητικό γεωπολιτικό μας ρόλο. Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και την κυριαρχία της. Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά, για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που υπάρχει και να δημιουργήσουμε νέες. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο και από αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να λείψει κάνεις. Κάθε Έλληνας στο εξωτερικό είναι ένας πρεσβευτής της Ελλάδας. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνισθούμε για να ξαναδώσουμε στην πατρίδα μας τη θέση που της αξίζει.

Ερ. Επειδή τα τελευταία χρόνια η χώρα και ο ελληνικός λαός υποβάλλονται στο μαρτύριο του Σισύφου, τι σας κάνει να αισιοδοξείτε πως σε λίγους μήνες δεν θα μιλούμε ξανά για νέα επίπονα μέτρα;

Απ. Πιστεύω ότι από εμάς τους ίδιους εξαρτάται. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλισθεί η θέση της χώρας στην Ευρώπη και το σκληρό πυρήνα του Ευρώ. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης και προβλεψιμότητας. Ακυρώνει τη συνεχώς καλλιεργούμενη αμφιβολία περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στην κορυφή, όμως έχουμε μάθει πια από τα λάθη μας και δεν θα αφήσουμε την πέτρα να ξανακυλήσει. Αυτή τη φορά, την πέτρα τη βαστάει ψηλά η ίδια η κοινωνία, οι θεσμοί και η κυβέρνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: