27.9.12

H Ελλάδα είναι θύμα της νομισματικής ένωσης...

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «νίκη» για την ίδια τη χώρα, η οποία είναι θύμα του νομισματικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Η Ελλάδα είναι θύμα της... Θα ήταν πολύ καλύτερα για τους Έλληνες να μην έχουν αυτό το ζουρλομανδύα. Θα ήταν μία νίκη για αυτούς» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έξοδος μίας ή περισσοτέρων χωρών από το ευρώ, δεν θα καταστρέψει τη νομισματική ένωση, ούτε το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Δεν νομίζω ότι το ευρώ ως νόμισμα θα εξαφανιστεί. Το θέμα όμως, είναι εάν όλες από τις 17 χώρες και ενδεχομένως μερικές ακόμη θα είναι ή θα θέλουν να είναι σε αυτό το σύστημα ή όχι». Υποστήριξε ότι το σύστημα της ευρωζώνης τιμωρεί ορισμένες χώρες που τελικά θα ήταν καλύτερα χωρίς ευρώ.

Οσο για τη χώρα του, δήλωσε πως προς το παρόν «δεν τίθεται θέμα» ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη. «Ενδεχομένως το 2074 να μπούμε και στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Κανείς δεν μας πιέζει», συμπλήρωσε.

Αρνείται το χαρακτηρισμό του ευρω-σκεπτικιστή και θεωρεί ότι είναι ευρω-ρεαλιστής. Δηλώνει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά όχι την «ενοποίηση, συγκέντρωση, εναρμόνιση» όλης της ηπείρου υπό το ενιαίο νόμισμα.
ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: