2.9.12

Ψεύτικα πλάνα, κάλπικοι μύθοι...


Παρατηρούσα τις φωτογραφίες από τις διακοπές των επωνύμων τις οποίες δημοσίευαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα εναπομείναντα lifestyle έντυπα: ενσταντανέ κακοστημένα και (συνήθως) κακορετουσαρισμένα, που επιχειρούσαν να...

υποστηρίξουν μια κοινωνία ευμάρειας η οποία δεν υπάρχει πια. Με πρωταγωνιστές τους ίδιους πάντοτε ανθρώπους, με διαφορετικό κάθε εβδομάδα μαγιό: την Ελένη Μενεγάκη (κυρίως), τον Σάκη Ρουβά (από δίπλα), την Ελλη Κοκκίνου, τη Δέσποινα Βανδή, την Τατιάνα Στεφανίδου, τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και το ζεύγος Λιάγκα - Σκορδά.
Αυτή η παρέα ήταν η αφρόκρεμα της ελληνικής showbiz κατά τα εξειδικευμένα έντυπα, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά πόσο μικρή (και φτωχή) χώρα είμαστε. Φθαρμένες εικόνες οικογενειακής ευτυχίας, πληκτικά αναμασήματα ανούσιων ερώτων, βόλτες στα στενά των Κυκλάδων... Χιλιοπαιγμένη η ταινία. Βλέπετε, εδώ δεν έχουμε ούτε «Sun» ούτε πρίγκιπα Χάρι ώστε να ξυπνήσουμε από τη θερινή νάρκη μας με γυμνές φωτογραφίες και με αποκαλύψεις που ταρακουνάνε συθέμελα ακόμη και το Μπάκιγχαμ. Στην Ψωροκώσταινα έχουμε την Αχλα της Μενεγάκη, τη Νάξο του Αρναούτογλου, την Τήνο του Λιάγκα και από δίπλα μία τζατζίκι, μία χωριάτικη και μία καλαμαράκια που στην πραγματικότητα είναι θράψαλα.
Στην Αγγλία, βεβαίως, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη (και στην Αμερική), έχουν και κανονικούς παπαράτσι, που ακολουθούν τους επώνυμους επίμονα, έτοιμοι να τους εκθέσουν σε κάθε παραπάτημά τους. Δεν είναι μια επαγγελματική τακτική με την οποία συμφωνώ, πρόκειται όμως για μια πραγματικότητα που έχει παίξει τον δικό της, σημαντικό ρόλο στην ιστορία της διεθνούς showbiz. Εδώ ακόμη και οι παπαράτσι είναι ψεύτικοι: το 99% των πλάνων που δημοσιεύουν τα περιοδικά είναι εμφανώς προϊόντα συνεννόησης των φωτογράφων με τα θύματά τους. «Θύματα» που ακόμη και αν έχουν (δήθεν) συλληφθεί ενώ καθάριζαν σκόρδα για να φτιάξουν σπιτικό πέστο ή άλλαζαν πάνες στο βρέφος τους (ήταν πολύ της μόδας εφέτος και οι μανούλες), παραμένουν το ίδιο περιποιημένα όπως την ώρα της εργασίας τους. Γιατί δουλειά κάνουν και εκείνη τη στιγμή. Μόνο που την κάνουν τόσο κακά, που δεν διαφαίνεται ούτε καν ο στοιχειώδης αιφνιδιασμός στα μάτια τους όποτε ο σατανικός παπαράτσο βγαίνει μπροστά τους.
Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη ατυχές παιχνίδι από ανθρώπους υπερφιλόδοξους, οι οποίοι προκειμένου στα σταδιοδρομήσουν στα media έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ιδιωτικός βίος. Και δεν θα ασχολούμασταν μαζί τους αν η επιμονή τους να συντηρούν ξεθυμασμένους και κάλπικους μύθους δεν έμοιαζε, εκτός από προκλητική, και χυδαία στη συγκεκριμένη συγκυρία. Θα μου πείτε, αυτό έχουν μάθει να κάνουν, αυτό εξακολουθούν να κάνουν, κάπως πρέπει να ζήσουν. Φαίνεται όμως ότι στην εποχή της τρόικας, που τα κλειστά επαγγέλματα καλούνται να ανοίξουν, το δικό τους, το... ορθάνοιχτο, καλείται να κλείσει διαπαντός. Οσονούπω λόγω ελλείψεως θεατών.


Κοσμάς Βίδος, on air (ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: