1.9.12

Η Πορτογαλία ιδιωτικοποιεί τα κρατικά κανάλια!...


kourdistoportocali
Το ΔΣ της Δημόσιας Πορτογαλικής Ραδιοτηλεόρασης (RTP) έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού, στο πνεύμα της οξείας αντιπαράθεσης που έχει προκύψει με το κράτος σχετικά με το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του οπτικοακουστικού τομέα που θέλει να...
επιβάλει η κυβέρνηση, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

Η παραίτηση, που κατατέθηκε στη διάρκεια συνόδου με τον αρμόδιο για τον τομέα υπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκέλ Ρέλβας, έγινε δεκτή, όπως δήλωσε υπεύθυνος του γραφείου του στο πρακτορείο LUSA.

Η παραίτηση θεωρείται απόρροια της έντασης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην κεντροδεξιά κυβέρνηση και το ΔΣ της RTP για το μοντέλο βάσει του οποίου θα δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση είχε δηλώσει δημοσίως την περασμένη εβδομάδα πως μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται είναι παραχωρηθεί το δίκτυο σε ιδιώτες, οι οποίοι ωστόσο θα σεβασθούν τις υποχρεώσεις του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του μέσου. Σε αντάλλαγμα, το δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP2 θα κλείσει.

«Το μοντέλο που έχει δημοσιοποιηθεί είναι εκείνο που πληροί τους στόχους της κυβέρνησης», τόνισε σήμερα στέλεχος του γραφείου του Ρέλβας.

Η διοίκηση της RTP είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας πως είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση τη διαφωνία της για το προωθούμενου μοντέλου κει επέκρινε την κίνηση «να δοθεί στη δημοσιότητα ένα σενάριο που ακόμη βρίσκεται υπό εξέταση».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χώρας που ήδη βρίσκεται υπό τους όρους της δανειακής σύμβασης με διεθνείς δανειστές, επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τμήμα του δημόσιου οπτικοακουστικού τομέα στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από το σχέδιο δανεισμού που συνήψε το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: