14.9.12

Στα δύο η ΝΔ για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων...


Σε σύγκρουση μεταξύ συνδικαλιστών και νεοφιλελευθέρων μέσα στους κόλπους της ΝΔ έχει οδηγήσει το ζήτημα των απολύσεων ή μη δημοσίων υπαλλήλων αν και κομματικά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν ότι ... δεν υπάρχει κανένας διχασμός και ότι η σύγκρουση είναι ήσσονος σημασίας.

«Ιδεολογικά και πολιτικά η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, είναι διακηρυγμένη αρχή ότι το κράτος πρέπει να μικρύνει σε όλες τις εκφάνσεις του και να παίξει ρυθμιστικό ρόλο», τόνισε κομματικό στέλεχος.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε συνδικαλιστές και βουλευτές που υποστηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές θεωρείται επίσης άνευ αντικειμένου. Κεντρικά η ΝΔ δεν έχει πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά των απολύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα αποτελεί διακηρυγμένη αρχή και θεμέλιο των υποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο, δε λείπουν τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ που τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπώσει άλλες απόψεις, ειδικά για τα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης για παράδειγμα, που είναι ο «θεωρητικός πατέρας» της συγκεκριμένης τάσης εντός ΝΔ, έχει υποστηρίξει πως οικονομετρικά η χώρα δεν κερδίζει τίποτα από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε δημοσιονομικό επίπεδο. Οι απολύσεις δε βοηθούν στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, σύμφωνα με αυτήν την άποψη, ειδικά όταν συζητούμε για άμεσα αποτελέσματα. «Αν οι ιδιώτες ήξεραν ότι οι ίδιοι θα πληρώνουν το επίδομα ανεργίας των απολυμένων τους δεν επρόκειτο να κάνουν απολύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος.

Η σύγκρουση και σε ιδεολογικό επίπεδο συνεπώς είναι υπαρκτή, αλλά όχι και… διαλυτική. Από τη μια υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι δεν μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να γίνεται σφαγή των εργαζομένων και οι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται ως ιερές αγελάδες του συστήματος κι από την άλλη υπάρχει το ασήμαντο όφελος από τις απολύσεις (σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή).

«Η ηγετική ομάδα δεν έχει εκφράσει καθαρή θέση στο ζήτημα και ο πρωθυπουργός δεν έχει δεσμευτεί υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Λογικό είναι να υπάρχει σύγχυση και μια κόντρα μεταξύ συνδικαλιστών και νεοφιλελεύθερων», τονίζουν στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα όμως ξεκινά από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας (δεσμευτική ατζέντα). ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στη μη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και ενώ για το πρώτο τα στελέχη της ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούσαν διαχρονικά την κομματική πελατεία του (πλέον έχει μετατοπιστεί –λένε- στο ΣΥΡΙΖΑ)», για τη δε ΔΗΜΑΡ θεωρούν την τοποθέτησή της «μάλλον ιδεολογική αγκύλωση».

«Οι συνδικαλιστές σε όλα τα κόμματα είναι ίδιοι. Στον κομματικό μηχανισμό όμως και στα όργανα της ΝΔ έχουν υποβαθμισμένο ρόλο. Κάποια στιγμή το γνωρίζαμε ότι θα το βρίσκαμε μπροστά μας ως πρόβλημα. Η δεξιά πολιτική άποψη όμως είναι ότι θα πρέπει να γίνεται η δουλειά μέσω της ορθής λειτουργίας του συστήματος και της διοίκησής του και πως δε χρειάζεται ο ‘ενδιάμεσος’ συνδικαλιστής. Δεν έχει λόγο και ρόλο εάν δουλεύει σωστά το σύστημα. Στο πολιτικό του DNA ο ψηφοφόρος της ΝΔ δεν έχει συνδικαλιστική συνείδηση. Και είναι εμφανές πως η συνιστώσα των συνδικαλιστών στη ΝΔ είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος πόσοι είναι οι συνδικαλιστές ή οι δημόσιοι υπάλληλοι; Τέτοιου είδους αναταραχές όμως έρχονται πάντα σε ένα κόμμα εξουσίας, αλλά πιστεύω πως δε θα έχει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ», επισήμανε το ίδιο κομματικό στέλεχος.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: