7.9.12

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας...


Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Παρασκευή, οι επικεφαλής της τρόικας. Οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον για μια ... εβδομάδα έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την Κυριακή στις 16:00, ενώ θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις στα άλλα υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την τρόικα τη Δευτέρα στις 11.45 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων.

Η τρόικα θα ενημερωθεί το Σάββατο από τα τεχνικά κλιμάκια για τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων και ειδικά για το σχέδιο περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα εξετάσει και κάποιες άλλες προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει εγείρει ενστάσεις για το 18% των παρεμβάσεων του πακέτου περικοπών, ήτοι για μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντικαταστήσει με ισοδύναμα.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους στην Αθήνα τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος την οποία θα θέσουν υπόψη του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβει μια πρόγευση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία από την τρόικα κατά το άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας την επόμενη Παρασκευή.

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής της τρόικας είχαν αποχωρήσει στις 5 Αυγούστου από την Αθήνα ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο επαφών με την κυβέρνηση.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη είχε επικεντρωθεί στις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, στην εξασφάλιση μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής θέσης και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ είχαν σε κοινή τους ανακοίνωση χαρακτηρίσει παραγωγικές τις συζητήσεις αυτές σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και είχαν επισημάνει πως υπήρξε γενική συμφωνία για την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: