8.9.12

Κοινωνικά φροντιστήρια για μαθητές ...


Συνταξιούχοι, αδιόριστοι ή διορισμένοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια προτίθενται φέτος, τρίτη πλέον χρονιά οικονομικής κρίσης για τις ελληνικές οικογένειες, να διδάξουν εθελοντικά μαθητές συστήνοντας «κοινωνικά» φροντιστήρια.

Η ιδέα ...ξεκίνησε δειλά πέρυσι, κυρίως ως προϊόν συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ΜΚΟ ή Συλλόγους Φροντιστών.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς αξιοποιούν την περυσινή εμπειρία, καθώς δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα». «Οι δήμοι αποπειράθηκαν συχνά να εκμεταλλευθούν την περίσταση για δική τους προβολή ή «εξυπηρέτησαν» παιδιά ψηφοφόρων τους, χωρίς οικονομικό πρόβλημα», καταγγέλλουν διδάσκοντες. Αλλοι κάνουν λόγο για γραφειοκρατικά εμπόδια που έθεσε το υπ. Παιδείας ως προϋπόθεση για τη λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων, με συνέπεια πολλές πρωτοβουλίες τελικά να «ναυαγήσουν».

Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι έχουν πολλές επιλογές: οι περισσότεροι δήμοι της χώρας προσφέρουν δωρεάν μαθήματα, όπως και πολλά κοινωνικά δίκτυα. Κοινωνικό φροντιστήριο οργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στη Βιβλιοθήκη της στο Μοναστηράκι. «Διαθέτουμε πάνω από σαράντα εκπαιδευτικούς», εξηγεί ο υπεύθυνος κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, «είχαμε υπερπροσφορά εθελοντών, έχουμε σε επιφυλακή και πολλούς πρόθυμους να αναλάβουν και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες». Ενδιαφέρον έχουν δηλώσει πάνω από 100 μαθητές. «Δεν θέτουμε καθόλου οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι σε έξι ενορίες πραγματοποιούνται φιλολογικά μαθήματα.

Αντίστοιχα και η ΧΕΝ (Γυναικεία Εθελοντική Οργάνωση) έχει στρατεύσει εθελοντές για μαθήματα, στα κεντρικά κτίριά της, σε παιδιά που ετοιμάζονται για Πανελλήνιες. Μαθήματα Πανελληνίων, ξένες γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες θα διδάσκονται στη Θεσσαλονίκη σε παιδιά, οι οικογένειες των οποίων θα συμμετέχουν στο δίκτυο πολιτών Καλαμαριάς, ΚΟΙΝΟ (Κοινό Νόμισμα). «Δεν πρόκειται για δωρεάν μαθήματα, αλλά για ανταλλαγή υπηρεσιών», διευκρινίζει η υπεύθυνη κ. Ελένη Παπαθεοδοσίου.

«Είμαστε πρώτα δάσκαλοι και μετά επιχειρηματίες», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Γ. Βαφειαδάκης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής. Τα τελευταία χρόνια, τα φροντιστήρια έχουν «βάλει πλάτη», διαπραγματευόμενα εξατομικευμένα τα δίδακτρα με κάθε οικογένεια και επαναφέροντας τιμές και του 1999. «Αλλωστε, ένα ποσοστό 10% - 15% των μαθητών δεν έχει πληρώσει την περυσινή χρονιά», αναφέρει ο κ. Θ. Βασιλακόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φροντιστών Κορίνθου, που φέτος έχει προαναγγείλει 40 υποτροφίες για παιδιά από οικονομικά ασθενείς οικογένειες. Το πόσο αναγκαίες είναι παρόμοιες κινήσεις φαίνεται από την ανταπόκριση των γονιών. «Μια μητέρα τριών παιδιών με ρώτησε αν δεχόμαστε στην Αρχιεπισκοπή οικότροφους», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.

Η Καθημερινή (Ιωάννα Φωτιάδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: