29.9.12

Επιστρέφουν οι τροϊκανοί...


Επιστρέφει αύριο στην Αθήνα η τρόικα προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου και με αντίπαλο για την ελληνική πλευρά τον χρόνο, οι διαπραγματεύσεις προκειμένου για να... οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο των μέτρων.

Στο Euroworking group που διεξήχθη χθες και προχθές στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες της τρόικας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μέτρων έγκαιρα, ώστε να αποφασιστεί η καταβολή της δόσης και η επιμήκυνση εντός του Οκτωβρίου.

Η λίστα με τα 90 μέτρα που συμφώνησαν οι αρχηγοί και που παρουσιάζει η Καθημερινή, προβλέπει μέτρα περικοπών δαπανών και αύξησης εσόδων συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ έως το 2016.

Ο κύριος όγκος των μέτρων αφορά περικοπές σε συντάξεις (4,8 δισ. ευρώ), μισθολογική δαπάνη (1,5 δισ. ευρώ), δαπάνες υγείας (1,4 δισ. ευρώ) και εξοικονομήσεις από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (1,2 δισ.).

Γι’αυτές τις τελευταίες, όπως και για άλλες περικοπές, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει την τρόικα.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής (3 δισ. ευρώ), προβλέπεται να επιτευχθεί με σκληρά φορολογικά μέτρα, που δεν επηρεάζουν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά επίσης του μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα από 16.000 έως 26.000 ευρώ.

Για το 2014 οι περικοπές δαπανών θα ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 559 εκατ. ευρώ το 2015 και άλλων 283 εκατ. ευρώ το 2016.

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών το «σηκώνουν» οι συντάξεις. Συνολικά στη διετία 2013-2014 θα μειωθεί το κονδύλι για συντάξεις κατά 4,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δις. ευρώ θα περικοπούν το 2013 μόνο.

Το μέτρο που θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους είναι η κατάργηση των δώρων τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων έως το 2014, το «πάγωμα» των προσλήψεων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η μείωση των επιδομάτων αλλοδαπής που λαμβάνουν όσοι εργάζονται στο εξωτερικό και πολλές ακόμα επίπονες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: