9.9.12

Ενστάσεις από τους υπαλλήλους, των δυνάμεων Κατοχής...


Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από ... 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της τρόικας υπήρξαν ενστάσεις, που από πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζονται αναμενόμενες.

Αυτήν την ώρα, ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «Η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα, δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Κατά το ίδιο στέλεχος, η εξειδίκευση των μέτρων αυτών, δεν σημαίνει ότι δεν θα απορριφθούν τελικά από την τρόικα.

Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη αναφέρθηκε σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα, τη φοροδιαφυγή. Όπως είπε, «για να εγγραφούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή στο πακέτο πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Πάντως, το κλίμα στη συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές καλό.

«Ηταν μια καλή συνάντηση» δήλωσε ο Πόλ Τόμσεν. «Δουλεύουμε μέρα νύχτα» σημείωσε ο Κλάους Μαζούχ.

Τι παρουσίασε η ελληνική πλευρά, που επιμένει η τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα (ή τις αρχές του επόμενου) για να καθορίσουν τη στάση τους.

Κλειδί είναι η υποβολή από την ελληνική πλευρά ισοδύναμων μέτρων και η επεξεργασία από τους δανειστές.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει πρόγευση των μέτρων με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο ως την Παρασκευή.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα αποδεχθεί ισοδύναμα μέτρα η τρόικα που επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το βασικό θέμα που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό e-mail του τεχνικού κλιμακίου για 6ήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.

Στις 11:45 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: