29.9.12

Όλα στον αέρα: Πακέτο, οικονομία, κυβέρνηση…

Μαύρα είναι τα μαντάτα που έρχονται από το εξωτερικό σχετικά με το πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι πρώτες πληροφορίες από το Euro Working Group της Παρασκευής αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν ... ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα από το μείγμα των μέτρων που παρουσιάστηκε εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τους φιλόδοξους στόχους σχετικά με τα έσοδα και με τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Οξύμωρο βέβαια αφού από τη μια ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια χώρα με ύφεση 7% για πέμπτη χρονιά κι από την άλλη δεν αποδέχονται τα μέτρα που τους παρουσιάζουν οι Έλληνες.

Προφανώς ζητούν περισσότερο «αίμα» κάτι που σημαίνει άμεσα απολύσεις, κι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων για μείωση των δημοσίων δαπανών.

Με τα δεδομένα αυτά η έλευση της τρόικας από Δευτέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, όμως, τα πάντα είναι στον αέρα, ακόμη και η αποδοχή του πακέτου μέτρων, επομένως και η δόση των 31,5 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε περικοπές 11,5 δις και 2 δις από φόρους ενώ από τις περικοπές, τα 9,5 δις θα προέρχονταν από το ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις. Αντ’ αυτών η κυβέρνηση συμφώνησε περικοπές 10,5 δις και φόρους 3 δις ενώ μόνο τα 7,5 δις προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Φυσικά ακόμη και η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών είναι στον αέρα καθώς τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα στη Βουλή. Όμως, ούτε καν στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να πληρωθούν τόσοι φόροι από πολίτες που είναι ήδη εξαθλιωμένοι και θα εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο.

Άλλωστε, ήδη τους τελευταίους μήνες εκτιμάται ότι η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φτάσει τα 3 δις και τα ταμεία δε γεμίζουν με ρυθμίσεις και δεκάδες δόσεις.

Από την άλλη, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των φορολογικών μέτρων, φαίνεται να επιλέγεται μια ακόμη καταστροφική συνταγή. Δηλαδή περισσότεροι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και μείωση φόρων στα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι χαμηλοί και μεσαίοι μισθωτοί – συνταξιούχοι μπορεί να χάσουν έως και 1.400 ευρώ το χρόνο από την αλλαγή στα φορολογικά κλιμάκια. Το σχέδιο που προτείνεται προβλέπει μείωση του συντελεστή 45% που επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ καθώς και συντελεστή 35% για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ ή σε 30% για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα ή εναλλακτικά η περικοπή τους κατά 50%.

Επίσης, η προσπάθεια να πιαστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν θα φέρει μεγάλες αδικίες στο σύστημα. Διότι από τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί είναι με μπλοκάκια και μισθούς πείνας. Πώς λοιπόν αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους με την κατάργηση του αφορολόγητου ενώ παράλληλα θα πληρώνουν και το χαράτσι 500 ευρώ που πιάνει όλους τους επιτηδευματίες;

Με όλα αυτά να βρίσκονται στον αέρα, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα «κλειδωμένα» μέτρα θα φτάσουν για τη δόση. Κάτι που σημαίνει ότι αν οι δανειστές επιμείνουν σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή τότε δεν αποκλείεται να έχουμε, εκτός από οικονομικές, και πολιτικές εξελίξεις. Φαίνεται ότι οι τροικανοί δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο του μείγματος Τσίπρας και Μιχαλολιάκος στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αντίστοιχα..
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: