18.9.12

Πανάκριβα φάρμακα με τη σέσουλα...


Παρά το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους και το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει...
Με τη σέσουλα χορηγούνται στο Νοσοκομείο Βόλου, και ειδικότερα στη Μαιευτική Κλινική, ορισμένα φάρμακα που κοστίζουν για θεραπεία δύο ημερών 1.500 ευρώ, διότι δεν...
περιλαμβάνονται στο ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο των Νοσοκομείων επειδή έχουν κόστος ημερήσιας δόσης θεραπείας μεγαλύτερο των 41,10 ευρώ και καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ξεχωριστά από το ημερήσιο νοσήλιο που καταβάλλεται στο Νοσοκομείο.

Παρά τη δημοσιονομική κρίση και την προσπάθεια που καταβάλλεται για έλεγχο των δημόσιων δαπανών, το "πάρτι" στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης καλά κρατεί, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και αφορούν στην υπερσυνταγογράφηση και χορήγηση πανάκριβων φαρμάκων, όπως του TRACTOCILE στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και μάλιστα κατ΄ εξακολούθηση στις ίδιες ασθενείς.

Το «χρυσό μετάλλιο» θα μπορούσε να απονεμηθεί σε γυναικολόγο της Μαιευτικής Κλινικής του Βόλου, που παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν και από τον ΕΟΦ σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρεται να συνταγογραφεί, το γνωστό φάρμακο TRACTOCILE και για το οποίο το κόστος κάθε φιάλης αγγίζει τα 500 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική αιμορραγία αφενός του Νοσοκομείου Βόλου και αφετέρου των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ίδια η εταιρία συστήνει περιορισμένη χρήση!

Το TRACTOCILE είναι ένα φάρμακο που αναστέλλει την ικανότητα της φυσικής ορμόνης ωκυτοκίνης να προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Χρησιμοποιείται για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συσπάσεων της μήτρας σε εγκύους γυναίκες με σκοπό την καθυστέρηση του πρόωρου τοκετού.

Χορηγείται ενδοφλεβίως σε τρία στάδια, η διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τις 48 ώρες. Εάν επανεμφανισθούν οι συστολές της μήτρας, τότε η θεραπεία Tractocile μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και 3 ακόμη φορές συνολικά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σε καμία όμως περίπτωση η συνολική διάρκεια της θεραπείας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 48 ωρών και να ξεπερνάει τα εννιά φιαλίδια, όπως ξεκάθαρα καταγράφεται και στις οδηγίες χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου, από την ίδια την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρία.


Κατά δεκάδες τα φιαλίδια του πανάκριβου φαρμάκου


Και όμως στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου τόσο η συνταγογράφηση, όσο και η χορήγησή του, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο, αφού έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στις οποίες χορηγήθηκε στην ίδια έγκυο για περισσότερες από δύο φορές, σε διάστημα μάλιστα λίγων ημερών, αλλά και για ολόκληρες εβδομάδες, συνεχώς!

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις όπου το Tractocile συνταγογραφήθηκε και χορηγήθηκαν π.χ. 92 φιαλίδια σε 24χρονη έγκυο σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα με το κόστος θεραπείας να ανέρχεται στα 46.000 ευρώ(!) σε αυτή την περίπτωση, επίσης σε 32χρονη έγκυο τρεις φορές μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για 40 φιαλίδια με το κόστος θεραπείας να αγγίζει τα 20.000 ευρώ, 60 φιαλίδια σε μία τρίτη περίπτωση σε διάστημα μόλις 15 ημερών με το κόστος θεραπείας για το συγκεκριμένο φάρμακο να αγγίζει τα 30.000 ευρώ!

Σε άλλη περίπτωση άλλης εγκύου καταγράφονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το διάγραμμα θεραπείας, φέρεται να λάμβανε ανελλιπώς καθημερινά(!) επί δυόμιση ολόκληρους μήνες το συγκεκριμένο φάρμακο η ίδια έγκυος, με το κόστος θεραπείας για το Νοσοκομείο να εκτοξεύεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μία ασθενή.

Με την αιτιολογία επίσης του επαπειλούμενου πρόωρου τοκετού το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγήθηκε σε ποσότητα 5 φιαλιδίων σε 30χρονη που εμφανίζεται αρχικά να νοσηλεύεται δύο ημέρες στην Κλινική, ενώ στην ίδια ακριβώς έγκυο «χρεώνεται» το ίδιο φάρμακο σε νέα συνταγή, με ημερομηνία όμως παραλαβής από το φαρμακείο του Νοσοκομείου τις δύο επόμενες μέρες για ποσότητες επιπλέον 16 φιαλιδίων κ.ο.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για τη συγκεκριμένη πάθηση υπάρχει γενόσημο φάρμακο αξίας 20 ευρώ, το οποίο δεν τυγχάνει της προτίμησης του συγκεκριμένου συνταγογράφου.

Γεμίζουν τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιριών, καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα


Η υπερσυνταγογράφηση του συγκεκριμένου πανάκριβου φαρμάκου γεμίζει τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιριών και αδειάζει εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων.

Για μια θεραπεία που σύμφωνα με την ίδια την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρία δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν στην ίδια έγκυο πάνω από εννιά φιαλίδια κόστους περίπου 4.000 ευρώ, στο Νοσοκομείο Βόλου παρουσιάζεται το φαινόμενο να συνταγογραφούνται 60, 70 ή και 100 φιαλίδια κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την ίδια έγκυο!!! Τα σχετικά συνταγολόγια βρίσκονται στη διάθεση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Τέλος, είναι γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου πέτυχε θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα τα οποία θα ήταν ακόμη θεαματικότερα αν είχε κατορθώσει να ελέγξει ορισμένους θύλακες κατασπατάλησης οικονομικών πόρων του ιδίου του Ιδρύματος και των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι με την τακτική τους αποδεικνύουν ότι δεν νοιάζονται για το αν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καταρρέει, αλλά μόνο οι ίδιοι να… κάνουν τη δουλειά τους....
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα



Δεν υπάρχουν σχόλια: