19.9.12

Ευρωπαϊκή βοήθεια-μαμούθ στην σεισμόπληκτη Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία...


Χρηματοδότηση-ρεκόρ ύψους 670 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας, η οποία χτυπήθηκε από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις τον περασμένο Μάιο που άφησαν...
πίσω τους 27 νεκρούς, 350 τραυματίες και ανάγκασαν περισσότερους από 45.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάθεση βοήθειας από τη σύσταση του ευρωπαϊκού ταμείου το 2002.

Ο κοινοτικός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στη μετεστέγαση και υποστήριξη των αστέγων από τους σεισμούς της 20ής και 29ης Μαΐου.

Σε ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η Ιταλία αποτιμά τις ζημιές από τους σεισμούς στα 13,3 δισ. ευρώ -3 δισ. ευρώ περισσότερα από τις καταστροφές που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2009 στην Λ' Ακουιλα της επαρχίας Αμπρούτσο.

Πέραν του ότι θρήνησε ανθρώπινες ζωές, η Εμίλια Ρομάνια υπέστη εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, υποδομές και στην πολιτιστική της κληρονομιά.

Η Ρομάνια είναι μία από τις πιο πλούσιες γεωργικές περιοχές της Ιταλίας, γνωστή για την παραγωγή του ξυδιού μπαλσάμικο και της παρμεζάνας.

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης χορηγεί σε ετήσια βάση βοήθεια έως και ενός εκατ. ευρώ στα κράτη-μέλη και τις χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμο της ΕΕ εφόσον πληγούν από φυσικές καταστροφές.

Η βοήθεια προς την Ιταλία θα διατεθεί από τον υπάρχοντα ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ωστόσο πρέπει και πάλι να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: