8.9.12

Χάρπερ προς Πούτιν: Η Ρωσία να παίξει πιο θετικό ρόλο στο συριακό...


Το χάσμα Δύσης - Μόσχας όσον αφορά την αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος διεφάνη εκ νέου κατά τη συνάντηση του καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την... Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού (ΑPEC) που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας.

Ο καναδός πρωθυπουργός προέτρεψε ευθέως τον ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα να πάψει να παρεμποδίζει τις προσπάθειες για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία.

«Προφανώς, η ρωσική κυβέρνηση και εμείς έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη στο θέμα αυτό, (...) προφανώς ο κ. Πούτιν έχει πολύ διαφορετική αντίληψη, αλλά προτρέπω τη Ρωσία να διαδραματίσει θετικότερο ρόλο από αυτόν που έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής» τόνισε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πούτιν απάντησε ότι «η Δύση πάντοτε πηγαίνει σε μια χώρα και νομίζει ότι η ανατροπή του ηγέτη της επιλύει το πρόβλημα», επικαλούμενος την αστάθεια που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη.

«Η Ρωσία δεν είναι φίλη του καθεστώτος Άσαντ• η Ρωσία επιθυμεί τη σταθερότητα και μια διπλωματική λύση του θέματος» φέρεται να δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στον καναδό πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανκοίνωσε ότι η Μόσχα προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία της Γενεύης για τις αρχές μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 26.000 άμαχοι. Η Μόσχα έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Δαμασκό, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Δυσής.

«Προς κατάργηση η τροπολογία Τζάκσον – Βένικ»

Στο μεταξύ, την κατάργηση της τροπολογίας Τζάκσον-Βένικ προανήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στο APEC.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι στελέχη της αμερικανικής προεδρικής διοίκησης συνεργάζονται στενά με το Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό και την παραχώρηση στη Ρωσία καθεστώτος χώρας με μόνιμες κανονικές εμπορικές σχέσεις.

Επίσης, κατά την έναρξη των συνομιλιών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του APEC, Λαβρόφ και Κλίντον υπέγραψαν μνημόνιο αλληλοκατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για τη συνεργασία στην Ανταρκτική και κοινή δήλωση για την εδραίωση της ρωσοαμερικανικής διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Οι δύο πλευρές επίσης υιοθέτησαν κοινή δήλωση για συνεργασία στην περιοχή του Βερίγγειου πορθμού.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, παρότι τον Αύγουστο έγινε το 156ο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, παραμένει στη λίστα των χωρών που αφορά η επίμαχη τροπολογία του 1974, η οποία απαγορεύει τις προνομιακές εμπορικές σχέσεις με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: