21.9.12

Ισπανία: Σενάρια για πάγωμα συντάξεων, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης...

Μέτρα όπως το «πάγωμα» των συντάξεων και την επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης φέρεται να εξετάζει η Ισπανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τις δαπάνες και να αποφύγει την ένταξή της στο μηχανισμό διάσωσης.
Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, με τα μέτρα αυτά θα ...
εξοικονομηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη, που επρόκειτο να γίνει σε 15 χρόνια, είναι προειλημμένη απόφαση. Αντιθέτως, το «πάγωμα» της ετήσιας αύξησης των συντάξεων βάσει πληθωρισμού βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.
Τα νέα μέτρα, που ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον προϋπολογισμό του 2013, θα σηματοδοτήσουν την αποφασιστικότητα της Ισπανίας να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τόσο καιρό καθυστερούσε λόγω του πολιτικού κόστους.
Η Μαδρίτη βαδίζει με «αργό ρυθμό» προς τη διάσωση, μία διαδικασία που φαίνεται πλέον αναπόφευκτη μέσα από την επιτακτική ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος, υπό το βάρος των δημοσιονομικών προβλημάτων των αυτόνομων ισπανικών περιοχών.
Αν και ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι εμφανίζεται απρόθυμος να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και να προσφύγει σε συνολικό πακέτο διάσωσης, οι τραπεζίτες της Μαδρίτης και οι περισσότεροι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα καταφέρει να αποφύγει για πολύ ακόμη αυτή τη μοίρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι ευρωπαϊκές αρχές συνεργάζονται με την ισπανική κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου διάσωσης της χώρας, το οποίο θα παρουσιασθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται οι FT, οι συζητήσεις μεταξύ Μαδρίτης και ΕΕ επικεντρώνονται στους όρους που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου διάσωσης και οι οποίοι θα πρέπει να καθοριστούν προτού ανακοινωθεί οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης.
Η Ισπανία βρέθηκε πάντως και σήμερα σε κλοιό κινητοποιήσεων κατά των μέτρων λιτότητας, με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, τους φοιτητές και τα εργατικά συνδικάτα να παίρνουν μέρος σε στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις.
Στη Μαδρίτη οι συρμοί του Μετρό και τα λεωφορεία κινήθηκαν μετ’ εμποδίων, λόγω των στάσεων εργασίας τις οποίες πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μειώσεις μισθών και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.
Στην ισπανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν σήμερα επίσης διαδηλώσεις έπειτα από έκκληση που απηύθυναν τα εργατικά συνδικάτα.
Στην Καταλονία η απεργία των εργαζόμενων στον σιδηρόδρομο προκάλεσε καθυστερήσεις στα τοπικά δρομολόγια των τρένων, ενώ δεκάδες φοιτητές και καθηγητές διέκοψαν την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια.
Ίσως την επόμενη εβδομάδα η ενημέρωση για τις ανάγκες των τραπεζών
Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια δήλωσε σήμερα πως η Ισπανία ίσως δώσει λεπτομέρειες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της την ερχόμενη εβδομάδα.
Ερωτηθείς για τις συνομιλίες μεταξύ Κομισιόν και Ισπανίας για τη στήριξη των τραπεζών της, είπε: «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά με τις ισπανικές αρχές...για τη σύσταση και την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας για τον τραπεζικό κλάδο».
«Όταν φτάσει η ώρα που θα έχουμε κάποια νέα για τις κεφαλαιακές ανάγκες...νομίζω πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αυτή η ώρα», είπε ο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος ως επικεφαλής ανταγωνισμού θα διασφαλίσει ότι η αναδιάρθρωση θα πληροί τους κανόνες της ΕΕ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: