23.9.12

Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός του νέου πακέτου...

Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να λυθεί η δύσκολη εξίσωση του πακέτου των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα προτείνει... στους επικεφαλής της τρόικας να υπάρξει ειδική ρήτρα στο Μεσόπρόθεσμο Πρόγραμμα για τα μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών και περιστολής των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η κυβέρνηση και η τρόικα δεν αποδέχεται, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδώσουν.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, σε περίπτωση που, στο τέλος του 2013, δεν επιτευχθούν, οι δημοσιονομικοί στόχοι με τα παραπάνω ήπια μέτρα, τότε θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η ειδική ρήτρα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ισοδύναμα μέτρα από περικοπές συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει αυτή τη στιγμή. Εάν τα διαρθρωτικά μέτρα αποδώσουν, τότε δεν θα χρειαστεί η λήψη των αιματηρών περικοπών.

Το σενάριο αυτό έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών φαίνεται να το αποδέχονται, με την προϋπόθεση τα σκληρά μέτρα της ρήτρας να συμφωνηθούν από τώρα.

Όλα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αλλά φαίνεται ότι η παραπάνω λύση αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ των θέσεων δύο μερών. Τελικά, βέβαια, το μπαλάκι θα πάει στην κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να περάσει, μέσα στον επόμενο χρόνο, ένα πολύ σκληρό τεστ αξιοπιστίας, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί το δυνατό χαρτί του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: