10.9.12

Νέο ραντεβού για τις κόκκινες γραμμές...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος- Βουλα Κεχαγια -Μαρια Νταλιάνη
Το απόγευμα της Τετάρτης στην τελική συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη αναμένεται να κλειδώσει οριστικά το πακέτο με τις επώδυνες περικοπές των 11,88 δισ. ευρώ και...
μέχρι τότε τέσσερα υπουργεία - Αμυνας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας - καλούνται να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο ψαλίδι για να ανάψει το πράσινο φως από την πλευρά της τρόικας. Την ίδια στιγμή, ένα εσωτερικό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη και μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, το οποίο ωστόσο δεν απειλεί την κυβερνητική συνεργασία, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι των δανειστών, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές

Το πλαίσιο των επώδυνων περικοπών και οι γκρίζες ζώνες που καταγράφουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το κυβερνητικό πακέτο, θα εξεταστούν στη συνάντηση που έχει μαζί τους σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, ενώ κυριάρχησαν και στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης - ο οποίος αντιτάχθηκε στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση του κόμματός του - και λιγότερο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος - ο οποίος ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι η συνοχή της κυβέρνησης, αλλά οι αντοχές της κοινωνίας - από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι η χθεσινή σύσκεψη ενίσχυσε περαιτέρω τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων και οδηγεί σε μια κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα. Το μήνυμα είναι ότι η διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζεται και ως ένα από τα μέσα πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στις τελικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου το πακέτο των περικοπών να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες (αναπηρικές - αγροτικές συντάξεις, δώρα κ.λπ.)
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων με την τρόικα θα μεταφέρει μεθαύριο ο κ. Σαμαράς και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα έχει συνάντηση - εξπρές στην έδρα του, στη Φρανκφούρτη, ενώ μετά τη νέα διαβούλευση των τριών αρχηγών, μεθαύριο το απόγευμα θα αρχίσει ένας αγώνας δρόμου από τους κυβερνητικούς εταίρους για να ελεγχθεί το εσωτερικό μέτωπο και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν στη Βουλή. Σχετική συζήτηση έγινε και στη χθεσινή συνάντηση, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να προωθηθούν ταχύτατα στη Βουλή και να ψηφιστούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας - με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου.
Οι ενστάσεις της τρόικας για μια σειρά από μέτρα που εμπεριέχει το αρχικό πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ προκαλούν ταχυπαλμίες στην κυβέρνηση, αλλά δεν μεταβάλλουν το γενικότερο πλαίσιο που, έτσι κι αλλιώς, στηρίζεται σε επώδυνες περικοπές. «Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θα δοθεί μάχη ώς το τέλος προκειμένου να εγκριθούν όσα περισσότερα γίνεται από την αρχική πρόταση», σχολίαζε χθες το βράδυ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: