1.9.12

Παράνομες εφημερίες, εξώδικα και κίνδυνος για τους ασθενείς...


PrismaNews.gr
Καζάνι που βράζει θυμίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στη δίνη ολομέτωπης σύγκρουσης των γιατρών και του προσωπικού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το σκηνικό συνθέτουν απλήρωτες εφημερίες, εξώδικα, καταγγελίες για ...
παράνομες νοσοκομειακές βάρδιες αλλά και αναφορές για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών με την υποβάθμιση του νοσοκομείου. Μάλιστα, το θέμα της Πνευμονολογικής κλινικής που οι πληροφορίες τη θέλουν να μην περιλαμβάνεται στο νέο οργανισμό λειτουργίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ έστειλε εξώδικο στον διοικητή του Νοσοκομείου.

Εξώδικο

Στο εξώδικο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Όπως γνωρίζετε, μέχρι το μήνα Νοέμβριο του έτους 2011, το Νοσοκομείο, του οποίου προΐστασθε, κατέβαλε την αποζημίωση όχι μόνο των τακτικών εφημεριών (κατ' αριθμό και τύπο) των Ιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας δικαιοδοσίας του (ειδικευμένων και ειδικευόμενων), μελών της Ένωσής μας, όπως αυτές είχαν τεθεί στα μηνιαία Προγράμματα εφημεριών αλλά και των υπερβάσεων των τακτικών εφημεριών, ήτοι τις πρόσθετες εφημερίες (άρθρο 4 του Ν.3868/2010, ΦΕΚ Α' 129).

Όμως, από το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2011 και εφεξής και ενώ το ανά μήνα Πρόγραμμα εφημεριών εκτελείται, αποζημιώνεται ένα μόνο τμήμα του, αυτό, δηλαδή, που έχει αντιστοίχηση με το εγκεκριμένο ανά μήνα κονδύλι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αφού προηγουμένως τροποποιηθεί (εκ των υστέρων) για να προσαρμοσθεί στο διατιθέμενο κονδύλι.

Σύμφωνα με τη μέχρι πρότινος πάγια πρακτική, οι Διευθυντές κατάρτιζαν το Πρόγραμμα εφημεριών του Τμήματος του οποίου προΐστανται, με βάση τις ανάγκες και σύμφωνα με την εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Στη συνέχεια το υπέγραφαν και το κατέθεταν στην Ιατρική Υπηρεσία. Ακολούθως, το Πρόγραμμα υπογραφόταν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και στη συνέχεια εφέρετο για έγκριση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όμως, από το μήνα Δεκέμβριο 2011 έως και σήμερα, κατ' απόλυτη παραβίαση της νομιμότητας, θα εξηγήσουμε δε στη συνέχεια τι εννοούμε, το εκάστοτε Πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο κατετίθετο στην Ιατρική Υπηρεσία από τους Διευθυντές των Τμημάτων, μετατρέπεται (άλλως, τροποποιείται) μία πρώτη φορά, ανάλογα με την αποζημίωση, που προβλέπεται κατά προσέγγιση για το κάθε Τμήμα του Νοσοκομείου.

Έτσι, οι ενεργείς εφημερίες μετατρέπονται σε μικτές εφημερίες και οι μικτές εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας, εισάγοντας, έτσι, τον παράγοντα της επισφάλειας και της διακινδύνευσης της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών αλλά και των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα του Νοσοκομείου.

Παρά, όμως, την παράνομη μετατροπή των εφημεριών και πάλι εμφανίζεται υπέρβαση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κονδυλίου αποζημίωσης των εφημεριών.

Για την απάλειψη της υπέρβασης αυτής και αφού έχει εκτελεσθεί το οικείο μηνιαίο Πρόγραμμα εφημεριών, στις Μισθοδοτικές Καταστάσεις αποζημίωσης των εφημεριών, διενεργείται, πάλι παρανόμως, για δεύτερη φορά, περαιτέρω οριζόντια μείωση της αποζημίωσης, της προερχόμενης από τη μετατροπή των εφημεριών, ώστε να εμφανίζεται ισοσκελισμένο το κόστος του Προγράμματος με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κονδύλι (εν προκειμένω 208.000,00 Ευρώ), για να καταστεί εφικτή η αποζημίωση των εφημεριών (!!!), άλλως, καθίσταται αδύνατη η καταβολή και αυτού ακόμη του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υγείας χρηματικού ποσού.

Επιπλέον, μία δεύτερη Κατάσταση Μισθοδοσίας, εμφανίζει τα πράγματι οφειλόμενα ανά Ιατρό ποσά, μέχρι του πλαφόν του 9% (ως πρόσθετες εφημερίες), προκειμένου να υπάρξει, οψέποτε γίνει αυτό, αποζημίωση μέρους των οφειλόμενων ποσών, λόγω της υπέρβασης, ενώ ό,τι υπερβαίνει το εν λόγω ποσοστό, χάνεται (!!!) και δεν δύναται να αποζημιωθεί (!!!)

Ειδικότερα, το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2011, κατά τον οποίο έγινε η πρώτη μεγάλη περικοπή στο ανά μήνα διατιθέμενο κονδύλι για την αποζημίωση των εφημεριών, το εν λόγω κονδύλι, από το αρχικό ποσό των 320.000,00 Ευρώ, μειώθηκε στο ποσό των 240.000,00 Ευρώ. Ως Ένωση ζητήσαμε υπογεγραμμένο Πρόγραμμα με το κόστος αυτό και με την εγγύηση, ότι το Πρόγραμμα είναι ασφαλές και ότι θα αποζημιώνεται. Όμως, ουδεμία διασφάλιση δόθηκε. Προβλήθηκε ο ισχυρισμός, ότι το ποσοστό 9% (ποσοστό αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών), προστιθέμενο στο ποσό των 240.000,00 Ευρώ, θα έκανε εφικτή την αποζημίωση του ανά μήνα Προγράμματος εφημέρευσης, διότι το ποσό των 240.000,00 Ευρώ από μόνο του δεν καθιστούσε ασφαλές το Πρόγραμμα εφημεριών.

Τους τέσσερις (4) πρώτους μήνες του έτους 2012 τα Προγράμματα εφημεριών πραγματοποιήθηκαν με κόστος ανά Πρόγραμμα, ανερχόμενο στο ποσό των 280.000,00 Ευρώ. Από το μήνα, όμως, Μάρτιο 2012, το μηνιαίο διατιθέμενο ποσό αποζημίωσης των εφημεριών κατήλθε ακόμη και έφθασε στο ποσό των 208.000,00 Ευρώ.

Έτσι, από το μήνα Ιανουάριο 2012 (συμπεριλαμβανομένου) και εφεξής, εσείς με συνεργάτες σας αρχίσατε τη μετατροπή των εφημεριών σε άλλου τύπου, όπως προαναφέραμε και τη περαιτέρω περικοπή της αποζημίωσης της προερχόμενης από τη διενεργούμενη μετατροπή, προκειμένου να ισοσκελίζεται το κόστος (όπως αυτό έβγαινε) με το επίσημα εγκεκριμένο κονδύλι των 208.000,00 Ευρώ.

Από την ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση και τις παράλογες μειώσεις και περικοπές που προκύπτουν, τίθενται αναγκαστικά πλαφόν στη πραγματοποίηση και την αποζημίωση των εφημεριών. Το πρώτο πλαφόν είναι το διαθέσιμο μηνιαίο κονδύλι των 208.000,00 Ευρώ, το δεύτερο πλαφόν είναι το ποσοστό 9% (πρόσθετες εφημερίες) και η αποζημίωσή του από διαθέσιμα έσοδα του Νοσοκομείου (άκρως αμφισβητούμενη η ύπαρξή τους), ενώ το τρίτο πλαφόν, είναι ο περιορισμός στις ώρες εργασίας.

Η Ένωσή μας έχει ζητήσει εγγράφως τόσο από εσάς όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο, να μη γίνεται υπέρβαση του εγκεκριμένου ανά μήνα ποσού από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον, αφενός, καθίσταται αδύνατη η αποζημίωση της υπέρβασης και αφετέρου τίθενται ζητήματα επισφάλειας και επομένως επικινδυνότητας κατά τη νοσηλεία των ασθενών.

Επισημαίνουμε, ότι η εξακολουθητική εμμονή σας για μετατροπή των νόμιμων εφημεριών σε άλλου τύπου για επίτευξη μικρότερης αποζημίωσης αλλά και η περαιτέρω οριζόντια μείωση της εκ μετατροπής αποζημίωσης, ώστε να ισοσκελίζεται με το διατιθέμενο ανά μήνα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χρηματικό ποσό, έχει οδηγήσει σε Προγράμματα εφημέρευσης απολύτως επισφαλή και επικίνδυνα.

Φρονούμε, ότι έχετε τη στοιχειώδη κοινή λογική για να αντιληφθείτε, ότι οι Ιατροί, μέλη μας, πέραν του ότι βάλλεται η προσωπική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια με τον κατ' εξακολούθηση εμπαιγμό σας, αρνούνται πλέον, να αναδεχθούν την ευθύνη ενός Προγράμματος εφημέρευσης, προσαρμοσμένου στις εντολές και τα διαθέσιμα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και ασφαλώς θεωρούμε, ότι αντιλαμβάνεσθε, ότι τελούν σε κατάσταση μόνιμου άγχους από το φόβο να υποστεί βλάβη η υγεία κάποιου ασθενούς κατά την απουσία τους, εφόσον θα τελούν σε εφημερία ετοιμότητας, η οποία θα προέρχεται από μετατροπή ενεργού ή μικτής εφημερίας και από το φόβο της ενοχοποίησής τους, που άλλοι τους παρώθησαν να βρεθούν σε μία τέτοια κατάσταση και μάλιστα με τη χρήση απειλών, εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας.

Ενόψει της αναμφισβήτητης αυτής πραγματικότητας, γίνεται, αντιληπτό, ότι μηνιαίο Πρόγραμμα εφημεριών με κόστος 208.000,00 Ευρώ δεν είναι βιώσιμο, αλλά θνησιγενές, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ασφάλεια των ασθενών αλλά και των περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα, πρωτίστως όπως και η ρύθμιση των δεδουλευμένων εφημεριών και η μετατροπή τους με την κυριολεκτική παραποίηση των Προγραμμάτων εφημέρευσης δευτερευόντως, είναι τα καίρια ζητήματα, που αρνείσθε να αντιμετωπίσετε, εφόσον αποφεύγετε να θέσετε την υπογραφή σας στα Προγράμματα εφημέρευσης, που εσείς και οι συνεργάτες σας, τελικώς, καταρτίζετε και εγκρίνετε.

Από τις ως άνω περιγραφόμενες πράξεις ή/και παραλείψεις σας, προκύπτει μια γενικευμένη νομική σύγχιση εκ μέρους σας για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, με συνέπεια, στη προσπάθειά σας να ευθυγραμμισθείτε με την αξιούμενη από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμόρφωση με το εκάστοτε εγκεκριμένο από αυτό ανά μήνα κονδύλι που διατίθεται για την αποζημίωση των εφημεριών, να έχετε αποδυθεί σε μία κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βάρος των Ιατρών μελών μας, θεωρώντας, ατυχώς, ότι εξυπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον.

Κίνδυνος για τους ασθενείς

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου Ρεθύνου, στον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα περιλαμβάνεται η Πνευμονολογική Κλινική, οι γιατροί της Κλινικής διαμαρτύρονται, τονίζοντας ότι η Πνευμονολογική Κλινική είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των Ρεθυμνιωτών.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

Οι ιατροί της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου με αφορμή τη συζήτηση για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου διαμαρτύρονται έντονα διότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν.

Η Πνευμονολογική Κλινική με δώδεκα αναπτυγμένες κλίνες καλύπτει εδώ και δεκαετίες όλες τις ανάγκες των αναπνευστικών ασθενών του νομού παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Στη συγκεκριμένη κλινική πραγματοποιούνται εκτός από τη νοσηλεία των αναπνευστικών ασθενών, επεμβατικές τεχνικές (βρογχοσκοπήσεις), εξωτερικά ιατρεία, ιατρείο άσθματος, ιατρείο διακοπής καπνίσματος και λειτουργικές δοκιμασίες αναπνευστικού. Ταυτόχρονα όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία του νοσοκομείου παρουσιάζει αυξημένο μέσο όρο πληρότητας προσεγγίζοντας το 110% τους χειμερινούς μήνες.

Ο Διοικητής και το Δ.Σ. του νοσοκομείου έχουν προτείνει επανειλημμένα στην ΥΠΕ Κρήτης και στο Υπουργείο Υγείας την ανάγκη αναβάθμισης της στελέχωσης της κλινικής και την ένταξή της στο νέο οργανισμό. Επιπλέον η εισηγητική έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθηγητής κ. Λιαρόπουλος) για το χάρτη υγείας στην Κρήτη, προτείνει και αύξηση του αριθμού των κλινών της κλινικής καθώς και των υπηρετούντων ιατρών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσης ή κατάργησής της, ιδιαίτερα σε μία εποχή κρίσης που είναι απαραίτητη η οικονομία, ο εξορθολογισμός και η αξιοκρατία, θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή αντιμετώπιση των αναπνευστικών ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Τέτοιου είδους ενέργειες θα επιβαρύνουν επίσης οικονομικά τους ίδιους και την πολιτεία διότι θα αναγκάζονται να αντιμετωπίζονται στα αντίστοιχα πνευμονολογικά τμήματα των Χανίων ή του Ηρακλείου.

Με το παρόν υπόμνημα θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, τους φορείς υγείας της περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Υγείας για ένα τόσο ζωτικό θέμα, σε μια περίοδο όπου οι υπηρεσίες υγείας αναδιαμορφώνονται με κύριο πάντα μέλημα την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Την επιστολή υπογράφουν οι Ιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής: Καλλέργης Κωνσταντίνος Διευθυντής, Χρυσοφάκης Γεώργιος Επιμελητής Α', Παππάς Χαράλαμπος Επιμελητής Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: