10.9.12

Με το «χαρτί» της ακυβερνησίας πιέζει τώρα ο Σαμαράς την τρόικα ...


Ακόμη και το «χαρτί» της κυβερνητικής κρίσης είναι έτοιμος να τραβήξει ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση με την τρόικα. Στο Μαξίμου και πάλι οι υπουργοί που δεν… πείθουν τους δανειστές.

Και το επιχείρημα της κυβερνητικής κρίσης με... ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της χώρας επισείει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από τη χθεσινή δύσκολη μέρα για το οικονομικό επιτελείο και τους κυβερνητικούς εταίρους αφού η τρόικα ρητά και κατηγορηματικά ζητά διευκρινίσεις για μέτρα που ίσως ξεπερνούν και τα 2 δις ευρώ αμφισβητώντας επί της ουσίας τα επιχειρήματα του επιτελείου του κ. Στουρνάρα.

Οι δηλώσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων παρά το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που περιγράφεται θετικό από όλες τις πλευρές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνειών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως τις απαιτήσεις της τρόικας λέγοντας αμέσως μετά τη συνάντηση:

«Υπάρχει θέμα με τα μέτρα για τα οποία πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητά τους. Όλοι μαζί μπορούμε να πείσουμε την τρόικα. Η κυβέρνηση δεν θέλει οριζόντιες περικοπές. Το ζήτημα είναι να πείσουμε την τρόικα»…

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής: Ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, θα φωνάξει όλους τους υπουργούς (Άμυνας, Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης) που εμπλέκονται με τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για να συζητήσουν όλες τις εναλλακτικές έπειτα από τη στάση των δανειστών για την οποία ενημέρωσε ο Γ. Στουρνάρας τους πολιτικούς αρχηγούς με την επισήμανση ότι η τρόικα ζητά εδώ και τώρα το πακέτο των 11, 6 δις ευρώ με συγκεκριμένα νούμερα και εξηγήσεις.

Με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως υπέρτατο στόχο τη θετική έκθεση της τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, οι τρεις αρχηγοί οδεύουν σε νέα συνάντηση την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με την προσδοκία ότι στη σημερινή συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς θα πείσει την τρόικα για τους οικονομικούς και… πολιτικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μαξιμαλιστικά τους αιτήματα.

Οι απαιτήσεις της τρόικας για αποφάσεις εξπρές υπό την πίεση του χρόνου δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης καθώς ήδη οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν διαρρεύσει τις… εναλλακτικές για το πακέτο των μέτρων – εναλλακτικές όμως που απορρίπτονται από την τρόικα, προκαλώντας έτσι ένα ντόμινο αντιδράσεων στο εσωτερικό των δυο κομμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να τεθεί ποτέ θέμα «συνοχής της κυβέρνησης». Με το ίδιο πνεύμα εξήλθαν του Μεγάρου Μαξίμου οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, ωστόσο, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τι θα πράξουν «γαλάζιοι» βουλευτές τους οποίους ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει για το σχέδιό του σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τις προσεχείς ημέρες.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: