10.9.12

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας...


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση μίας ώρας με το κλιμάκιο της τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκε το...
πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε οτι «η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα», προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας».


Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τρόικα έχει απορρίψει μέτρα ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από το σύνολο όσων παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχει επαναφέρει τα αιτήματα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Εμείς καταθέσαμε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και υπάρχει μια συζήτηση και μια αξιολόγηση των μέτρων. Η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψέων μας» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών.

Το κλίμα είναι «δύσκολο και ζόρικο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα της διετίας 2013- 2014, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «διαπραγματευτική μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή», προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω κοινωνικές αδικίες εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι το πακέτο των περικοπών πρέπει να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες κοινωνικά και οι οικονομικά ομάδες και κυρίως θα προσπαθήσει να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα και οι αγροτικές συντάξεις.

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θα δοθεί μάχη έως το τέλος προκειμένου να εγκριθούν όσα περισσότερα γίνεται από την αρχική πρόταση», ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30.

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για την Φρανκφούρτη, όπου την Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά το πρόγραμμα «απεριόριστης και αποστειρωμένης αγοράς ομολόγων» που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις περικοπές δαπανών και το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών.

Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρξαν αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος του Πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: