1.9.12

Σφίγγει ο κλοιός για τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας....


Με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών P.Odier, συναντάται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης την Κυριακή και τη Δευτέρα με τον Ελβετό ομόλογό του Μ.Ambuhl, καθώς η διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας για τη... φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι ελβετικές Αρχές με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία.

Το ποσό των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες δεν είναι γνωστό.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel από αυτά το 99% δεν έχει δηλωθεί σε καμία φορολογική αρχή. Ετσι, οι κάτοχοι των κεφαλαίων αυτών θα κληθούν να επιλέξουν ή:

1. Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Σε αυτήν την περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν ένα φόρο που θα επιβληθεί στο σύνολο των καταθέσεών τους ή των επενδύσεων που μπορεί να έχουν κάνει. Μάλιστα, το ύψος του φόρου αυτού θα ανέρχεται στο ύψος του φόρου που θα είχε επιβληθεί εάν η κατάθεση είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο φόρος μπορεί να κινείται από 20% έως και 30%. Σε μία τέτοια περίπτωση -και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται τελικά στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ- τότε τα έσοδα για την Ελλάδα θα κινηθούν από 4-6 δισ. ευρώ.
Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό κράτος.
2. Να συμφωνήσουν με τις ελβετικές τράπεζες να δοθούν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Σε αυτήν την περίπτωση θα ξεκινήσουν έλεγχοι από τις ελληνικές φορολογικές αρχές και όσοι έχουν δηλώσει τις καταθέσεις που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες και έχουν φορολογηθεί γι’ αυτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν θα δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45%.
Επίσης, εάν αποδειχθεί ότι οι καταθέσεις είναι προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων, τότε τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι ελβετικές τράπεζες θα επικοινωνήσουν με τους Ελληνες καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους και θα τους καλέσουν να υπαχθούν στη συμφωνία και να φορολογηθούν για τα αφορολόγητα κεφάλαια με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγεί το καθεστώς ανωνυμίας.
Παράλληλα, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, αλλά και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: