3.9.12

ΚΥΠΡΟΣ: Με άδεια του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων η έρευνα σε ΗΥ υπαλλήλων της ΚΤ...


Λευκωσία: Ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννος Δανιηλίδης, είχε δώσει την έγκρισή του για μη ενημέρωση των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας ενόψει του ελέγχου που θα γινόταν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ΗΥ), στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε ο Διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης.

Αυτό...
προκύπτει από την απαντητική επιστολή του κ. Δανιηλίδη σε σχετικό αίτημα του κ. Δημητριάδη, ημερομηνίας 24 Αυγούστου, και τα δύο, τα οποία αναρτήθηκαν σήμερα Δευτέρα στην επίσημη ιστοσελίδα του Επιτρόπου.

Στην επιστολή του, ο Διοικητής της ΚΤ πληροφορεί τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι προτίθεται να προβεί σε έλεγχο των ΗΕ που χρησιμοποιούν υπάλληλοι της ΚΤ, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά το χειρισμό θεμάτων που άπτονται σημαντικού οικονομικού/χρηματο-οικονομικού συμφέροντος του κράτους και ζητεί όπως ο Επίτροπος προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για σκοπούς άρσης της υποχρέωσής του για ενημέρωση των υπαλλήλων/υποκειμένων των δεδομένων.

Στην απαντητική του επιστολή, ο κ. Δανιηλίδης σημειώνει τον Τροποποιητικό Νόμο 105 (Ι) 2012 και τις διατάξεις του άρθρου 11 (4), όπου γίνεται αναφορά ότι με απόφαση του Επιτρόπου, ύστερα από αίτηση του υπεύθυνου επεξεργασίας, η υποχρέωση ενημέρωσης, σύμφωνα με τα εδάφια (1), (2) και (3) μπορεί να αρθεί, εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, «εφόσον η συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται για σκοπούς άμυνας, εθνικών αναγκών ή αναγκών εθνικής ασφαλείας της Δημοκρατίας ή για λόγους σημαντικού οικονομικού ή χρηματοοικονομικού συμφέροντος κράτους μέλους ή της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των νομισματικών, δημοσιονομικών και φορολογικών θεμάτων».

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους που επικαλείται στην επιστολή του ο Διοικητής, αποφάσισε όπως ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν οι διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου, «εγκρίνω το αίτημά σας και ως εκ τούτου σας απαλλάσσω από την υποχρέωση να προβείτε σε ατομική ή οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση προς τα υποκείμενα των δεδομένων σχετικά με την επικείμενη έρευνα».

Σημειώνει ότι αυτή η απόφαση ισχύει μόνο για σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας και σε περίπτωση που κατά την έρευνα εντοπιστούν στους ΗΥ προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τα οποία «δεν σχετίζονται και ούτε αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της σχέσης εργοδότησής τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και/ή να τύχουν επεξεργασίας για οποιοδήποτε άλλο σκοπό και/ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους προς επίτευξη άλλων σκοπών»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: