18.9.12

Στα σκουπίδια οι ανοησίες του Ρουμελιώτη...


parapolitiki.com

Την έκθεση η οποία εξετάζει τα προγράμματα βοήθειας του ΔΝΤ από το 2002 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα το Bloomberg η οποία κι αποκαλύπτει περιορισμούς στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης που σχετίζονται με...

τη δομή της Ευρωζώνης.

Όλη η έκθεση είναι εδώ και η σχετική είδηση στα ελληνικά εδώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο 38 της έκθεσης στο οποίο αναφέρεται ότι ο συντονισμός του Ταμείου με τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης λειτούργησε καλά και βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρ' όλα αυτά υφίσταται ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στο σχεδιασμό του Ταμείου και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Χαρακτηριστικά το ΔΝΤ αναφέρει πως "οι θεσμικοί περιορισμοί στην Ευρωζώνη περιστασιακά περιόριζαν τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να είχαν εξεταστεί ανά περιπτώσεις από το ΔΝΤ, όπως η αναδιάρθρωση χρέουςγια την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του (κάτι που ίσχυσε ιδίως στην περίπτωση του τραπεζικού χρέους της Ιρλανδίας και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας)".

Όπως τονίζεται, υπερεθνικοί περιφερειακοί οργανισμοί, όπως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή η ΕΚΤ παίζουν συχνά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του κάθε προγράμματος. Ενδεικτικά εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος των πακέτων χρηματοδότησης και τους καλύτερους δυνατούς όρους (η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της τραπεζικής ρευστότητας).

Πρόκειται για το απόλυτο "άδειασμα" του ίδιου του ΔΝΤ στις ανοησίες του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος δήθεν αναρωτιόταν -λες και δεν γνωρίζει τους περιορισμούς που υπήρχαν από την ευρωζώνη και τους Ευρωπαίους- σε δήλωσή του στις 27 Ιουλίου 2012 "γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: