12.9.12

Σε κοινή γραμμή Βενιζέλος – Κουβέλης...


...απόψε στο Μαξίμου...

Σχεδόν σε... κοινή γραμμή προσέρχονται απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που επιμένουν στην ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Οι επικεφαλής των δύο μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση φέρονται... αποφασισμένοι να ζητήσουν από τον Αντώνη Σαμαρά διαπραγμάτευση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, μεταξύ εκείνου και των Ευρωπαίων ηγετών – δανειστών μας. Αντιλαμβάνονται άλλωστε, τη δυσκολία στην ψήφιση των μέτρων, στο βαθμό που η τρόικα δεν υποχωρεί από τις απαιτήσεις της για οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα, αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση κτλ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (όπου παρευρέθησαν 22 από τους συνολικά 33 βουλευτές του κόμματος, όχι όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρότι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο τελευταίος) ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η τρόικα πολύ δύσκολα θα δεχθεί τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κρατικού μηχανισμού που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο.

Επιχείρησε μάλιστα να αποδείξει τη... σύμπλευση με τη Δημοκρατική Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η τελευταία με την βασική θέση του ΠΑΣΟΚ για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κινούνται στο ίδιο πνεύμα και την ίδια κατεύθυνση.
Εφόσον προκύψουν έσοδα για το κράτος, θα επέτρεπαν την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων με την μη εφαρμογή των σκληρών μέτρων σε δεύτερη φάση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως, επιμένοντας στην ανάγκη να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, αλλά και να μην κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα, προσέρχεται σήμερα στη σύσκεψη των αρχηγών, προτιθέμενος να ανοίξει μία συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά για το πώς μπορούν να πείσουν τους δανειστές μας για την σκληρότητα των μέτρων και τις περιορισμένες πια αντοχές της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, έχοντας δώσει από χθες στη δημοσιότητα τη λίστα των αντιρρήσεων της ΔΗΜΑΡ αλλά και των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει, θα επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης, προβάλλοντας πάντως τις «κόκκινες γραμμές» για το κόμμα του, μεταξύ των οποίων οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα, οι οριζόντιες περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων, η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. Ο φόβος άλλωστε που εξέφρασε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης χθες περί ενδεχόμενου διαρροών στην ψηφοφορία είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και μπορεί να αποτελέσει «εσωτερικό διαπραγματευτικό χαρτί» του κ. Κουβέλη.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: