4.9.12

Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε ...


Μετά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ, ο Γιάννης Στουρνάρας το είχε δηλώσει ευθέως: θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλλον δεν αναμένεται σύντομα στην... Αθήνα – ο ίδιος είπε ότι δεν χρειάζεται να έρθει, παρακολουθεί τα πάντα από το Βερολίνο - , τουλάχιστον όχι πριν διαφανεί κάποια αισθητή πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα λοιπόν μεταβαίνει στην γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, με στόχο κυρίως μια... εξυπηρετική έκθεση από την τρόικα, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων ενόψει του άτυπου Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 στου μήνα.

Η έκθεση, η οποία θα αποτελέσει βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πρέπει πάση θυσία να περιγράφει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Επιπλέον, πρέπει να περιγράφει, όχι αρνητικά, η πορεία του χρέους και ίσως η προοπτική να καταστεί βιώσιμο με ενδεχόμενη επιμήκυνση του προγράμματος ή αναδιάρθρωσή του. Οι Γερμανοί πάντως υποβαθμίζουν την σημασία της συνάντησης, μιλώντας για υπόθεση ρουτίνας, συνηθισμένη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιοι δεν ήθελαν καν να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και θα εκδοθεί μόνο γραπτή ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης.

Επί της ουσίας ωστόσο, το Βερολίνο, αν και επιθυμεί να διασωθεί η Ελλάδα, χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό «άλλοθι» προκειμένου να πείσει την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη έρευνα των Financial Times, θεωρεί βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η έκθεση της τρόικας θα πρέπει λοιπόν να προσφέρει το έδαφος στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχτούν ευνοϊκές για την ελληνική πλευρά αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση ωστόσο οι Γερμανοί δεν θέλουν να υπονομεύσουν την αντικειμενικότητα της έκθεσης ή να φανεί ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την τρόικα. Για αυτό και αναμένεται να επαναλάβουν την σημασία της συνέχισης της προσπάθειας και της υλοποίησης των δεσμεύσεων, η οποία θα εξασφαλίσει στην Αθήνα και την στήριξη των εταίρων της.

Με τα μέτρα ανά χείρας ο Στουρνάρας

Με βασικό διαπραγματευτικό χαρτί τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο σημερινό κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύει ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει, παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων και τις άλλες παρεμβάσεις που προωθούνται, να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Θα υπογραμμίσει ωστόσο ότι για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην κορυφή των θεμάτων που θα θέσει στον Βόλφγκανκ Σόιμπλε ο Γιάννης Στουρνάρας είναι η βαθιά ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία και προκαλεί αποκλίσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ύφεση, που όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, θα συνεχισθεί - μειούμενη όμως - και το 2013 και για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ένα, επίσης, καυτό ζήτημα που θα θέσει η ελληνική πλευρά στον επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι η ανάγκη επίσπευσης στην εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, με όχημα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ δεν έχουν προχωρήσει με αποτέλεσμα να στερεύει η ρευστότητα στην αγορά.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τον Γερμανό ομόλογό του να σταματήσουν οι δηλητηριώδεις δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι οποίες δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να μπει εκ νέου στον επενδυτικό χάρτη.

Συνάντηση και με τον Βεστερβέλε

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία διάσωσης του ευρωπαϊκού οράματος. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο για «περισσότερη Ευρώπη», ως απάντηση στην σημερινή οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: