9.9.12

Μήνυμα κατά της λιτότητας οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη ΔΕΘ...


Ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, πολιτικά κόμματα και εκπρόσωποι φορέων, στο πλαίσιο των εγκαινίων της φετινής 77ης ΔΕΘ.

Συνολικά, εκτιμάται ότι ... συμμετείχαν στις πορείες τουλάχιστον 30.000 άτομα.

Στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, αντιπροσωπείας των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.ά.

Στην κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε αργότερα, τέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της τρόικας και της ΕΕ.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Θόδωρο Καράογλου, και του επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε. Μικρές ομάδες κατευθύνθηκαν στην οδό Εγνατία, όπου αποχώρησαν αργότερα.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό: «Τα μόνα που είπε, για μια ακόμη φορά, ήταν τα τετριμμένα πια περί λόμπι της δραχμής.

Αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αλήθεια αυτοί που πιέζουν για να οδηγηθεί ο τόπος στην καταστροφή; Μήπως οι εργαζόμενοι που χάνουν τους μισθούς τους; Οι 1.200.000 άνεργοι, τα συνδικάτα, οι συνταξιούχοι που μένουν πια χωρίς αξιοπρέπεια και αναμένουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους ή μήπως επιχειρηματικά συμφέροντα; Αν έχει το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας, ας τα κατονομάσει», σημείωσε.

Και η γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που έφθασε έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, στο ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ.

Εκεί, μέλη του ΠΑΜΕ, που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα, πέταξαν στο δρόμο καρπούζια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και αργότερα ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Σταυρούπολη.

«Δεν μπορεί ο λαός να ζήσει καλύτερα, δεν μπορεί ν’ ανακουφιστεί ακόμη κι από τα βάρη της κρίσης, αν δεν αποφασίσει ένα πράγμα: ότι πρέπει να γλιτώσουμε από τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλίων τη χώρα μας. Όλα τ’ άλλα τα φάρμακα είναι δηλητηριώδη» δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Στο μεταξύ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και μέλη οργανώσεων, που αντιτίθενται στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λ. Νίκης και Νικολάου Γερμανού.

Στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης, μπροστά από την Καμάρα, όπου διαλύθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: