13.9.12

Υεμένη: Εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ ...


Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο έδαφος της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αντι-ισλαμική ταινία που πυροδότησε την... επίθεση στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα των γραφείων ασφαλείας έξω από το κτηριακό συγκρότημα πριν εισβάλουν στο έδαφος της αυστηρά φρουρούμενης πρεσβείας. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ στον αέρα για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Υεμένης στην Ουάσινγκτον, δεν υπάρχουν θύματα από τα επεισόδια στη Σαναά, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα από μέσα ενημέρωσης.

Το Associated Press διευκρινίζει ότι οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο έδαφος της πρεσβείας αλλά όχι στο κτήριο όπου βρίσκονται τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι πριν μπουν στην πρεσβεία, οι διαδηλωτές κατέβασαν την πινακίδα της από τα εξωτερικά τείχη και έκαψαν λάστιχα. Όταν μπήκαν μέσα, κατέβασαν την αμερικανική σημαία και την έκαψαν.

Το BBC μεταδίδει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, υδραντλίες και πραγματικά πυρά για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Τελικά ανέκτησαν τον έλεγχο του εδάφους της πρεσβείας και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έξω από το σύμπλεγμα.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ταινία

Την ίδια ώρα, συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο ανάμεσα σε αιγύπτιους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, 13 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τα επεισόδια που ξεκίνησαν τη νύχτα.

Στην Τυνησία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών για να απωθήσει περίπου 200 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα.

Τα επεισόδια ακολουθούν τη χθεσινή επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο αμερικανός πρέσβης και τρία ακόμα μέλη του προσωπικού.

Έρευνα για την επίθεση στη Βεγγάζη

Οι ΗΠΑ διερευνούν κατά πόσο πρόκειται για συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση με αφορμή την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ή για επίθεση στο πλαίσιο αυθόρμητης διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την ταινία που φέρεται να είναι προσβλητική για το Μωάμεθ.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έδωσε εντολή να κατευθυνθούν δυο αντιτορπιλικά πλοία στις λιβυκές ακτές, ενώ θα αναπτυχθεί στη Λιβύη και ομάδα 50 πεζοναυτών.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Οπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα και ο πρόεδρος της Λιβύης Μοχάμεντ Μαγκαρίεφ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας χθες το βράδυ στη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

«Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συνεργασθούμε για να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να εντοπίσουμε τους δράστες της επίθεσης και να τους προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεργασθούν στενά κατά την εξέλιξη των ερευνών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε επίσης στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με θέμα τις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα του και δήλωσε ότι «η Αίγυπτος οφείλει να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την διασφάλιση των διπλωματικών εγκαταστάσεων και προσωπικού των ΗΠΑ».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: