10.9.12

Σόρος: Το Βερολίνο δεν θα ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ...



Την εκτίμηση ότι η Γερμανία δε θα πιέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική, εξέφρασε ο... γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.

«Νομίζω ότι η Γερμανία θα συνεχίσει την σκληρή γραμμή της έναντι της Ελλάδας, αλλά δε θα φθάσει στο σημείο να την πιέσει να εγκαταλείψει το ευρώ ή την ΕΕ», είπε.

Όσον αφορά στην Ισπανία και την Ιταλία, εκτίμησε ότι δεν θα ζητήσουν την ένταξή τους σε σχέδιο διάσωσης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τη Γερμανία να φύγει από την Ευρωζώνη, αν δεν είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να βοηθήσει τα αδύναμα κράτη - μέλη να βγουν από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. «Η Γερμανία θα πρέπει ή να ηγηθεί προωθώντας πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικής ολοκλήρωσης αλλά και να μοιραστεί το βάρος των χρεών αναλαμβάνοντας το κόστος της ηγεσίας, ή να φύγει από το ευρώ μέσω ενός φιλικού διακανονισμού», είπε ο Σόρος.

Πρόσθεσε ότι χωρίς χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλει η Γερμανία και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση τις οικονομίες του Νότου, ενδεχομένως να μην επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο Σόρος υποστήριξε μάλιστα πως μία Ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία και με ένα ασθενέστερο ευρώ του οποίου θα ηγείτο η Γαλλία, θα μπορούσε να είναι πιο ανταγωνιστική στις εξαγωγές και να εξυπηρετεί το χρέος της φθηνότερα. Για να μη συμβεί αυτό, είπε, το Βερολίνο θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, εγκαταλείποντας την ιδεολογική αντίθεση της Bundesbank στην απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ και την εμμονή της στον αυστηρό περιορισμό του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

«Αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι ένα είδος κοινού ομολόγου, κάτι το οποίο δεν είναι όμως αποδεκτό από τη Γερμανία», είπε. «Δευτερευόντως χρειάζεσαι τη δυνατότητα να αναπτυχθείς, χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης, κάτι το οποίο η Γερμανία δεν εφαρμόζει στην Ευρώπη».
"Euro2day"

Δεν υπάρχουν σχόλια: