11.9.12

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της Καρλσρούης...


Μια ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM, το δικαστήριο αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα επί νέας «επείγουσας προσφυγής».

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των ... Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ υποστηρίζει ότι με την πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, αλλάζει ο χαρακτήρας των μέτρων διάσωσης. «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως και η γερμανική βουλή, έχουν αιφνιδιαστεί από την απόφαση της ΕΚΤ (…)», εκτιμά ο βουλευτής σε σημερινή συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse.

Τα νέα αυτά δεδομένα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους δικαστές. Στόχος της νέας επείγουσας προσφυγής είναι να μην μπορεί να τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, μέχρι η ΕΚΤ να ανακαλέσει την απόφασή της για την αγορά ομολόγων. Αν κριθεί αναγκαίο, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορούσε να αναβάλει την απόφασή του για τον ESM, λέει ο Πέτερ Γκαουβάιλερ.

Η νέα προσφυγή απασχόλησε χθες τους γερμανούς δικαστές στην Καρλσρούη. Το δικαστήριο αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα επί της νέας προσφυγής και να ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη για αύριο δημοσιοποίηση της απόφασής του για τη συνταγματικότητα του ESM.

Αντιδράσεις

Στο πλευρό του Π. Γκαουβάιλερ τάχθηκε ο Γ.Γ. της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Σε συνέντευξή του προς την Augsburger Allgemeine επικρίνει εκ νέου την απόφαση της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς της «λάθος και άκρως επικίνδυνη». Η στάση του Α. Ντόμπριντ επικρίθηκε έντονα από τον Γ.Γ. των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος τόνισε ότι «ο καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του».

Η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη, αν όχι βέβαιη, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δώσει το πράσινο φως. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να είναι πεπεισμένη για τη συνταγματικότητα του ESM», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ....
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: